EESTI AJALOOLINE PURJELAEV KÜNNAB MERD LÄBI EUROOPA UKRAINASSE

Tallinna lahel. Foto: Berit Hainoja

12. juuni keskpäeval väljub Tallinnast Noblessneri sadamast ajalooline puulaev Runbjarn, et jõuda aasta pärast Ukrainasse.

Merereis algab kokkusaamisega Noblessneris, kuhu kogunevad saatjad, pereliikmed, peetakse kõnesid ning sadamast lahkutakse eskaadri saatel keskpäeval.

Nimetatud küla asutasid 1782. aastal Hiiumaalt lahkuma sunnitud rootslased.

Runbjarn on ajalooline rannarootsi purjekas, mis võtab korraga pardale kuni 14 sõitjat. 2022 aastal läbitakse Euroopa jõgedel mitmeid riike, talvitutakse Kesk-Euroopas. 2023. aastal jõuab laev Musta merd ületades Gammalsvenskby külla Ukrainas. Nimetatud küla asutasid 1782. aastal Hiiumaalt lahkuma sunnitud rootslased. Ajalooline reis seob taas kokku vanad rannarootsi sidemed ning kannab tänapäeval olulist sõnumit Ukraina, Eesti ja Euroopa sidemete kohta.

Reis on jagatud kümnepäevasteks etappideks, esimene etapp viib purjetajad Kieli, kus osaletakse vanalaevade paraadil. Sealt edasi liigub laev Euroopa siseveekogudel läbides Rotterdami, Pariisi, Brüsseli, Frankfurdi, Viini, Budapesti.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap