KUBERNERI AIAS AUSTATI LIPUVILJE KUJUNDAJAID

Urmas Viilma, Jüri Ratas ja Tarmo Kruusimäe. Foto: Peeter Hütt

Toompeal asuvas Kuberneri aias tähistati sinimustvalge lipu 138. aastapäeva piduliku lipuheiskamisega 4. juuni varahommikul.

Kuberneri aeda rivistusid vahipataljoni, kaitseliidu, naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide, koolide ja akadeemiliste ning isamaaliste ühenduste liputoimkonnad. Mängis sõjaväeorkester, laulsid Eesti Naislaulu Seltsi ja Eesti Meestelaulu Seltsi koorid.

Lipuheiskamisel kõneles Riigikogu esimees Jüri Ratas; õnnistussõnad ütles Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma, samuti tervitas Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei.

Ratase hinnangul on riiklike traditsioonide hoidmine väga oluline. Ta ütles, et riiklikke traditsioone hoides kantakse edasi teadmisi oma riigist ja pühendumust selle vastu. Väärikas ja iseseisev riik hoiab oma juuri. Nii on ka meie ülesanne teada ja selgitada nooremale põlvkonnale Eesti lipu sünni- ja saatuselugu ning hoida ja kanda edasi temaga seotud traditsioone.”

Viilma osundas, et Eesti rahvus- ja riigilipu üheks värviks on taevasinine. Pea paarisajast iseseisvast maailma riigist seitsmekümne viie riigi lipul on sinine värv. „Mitte kõigil neil ei tähista sinine värv lipul taevasina. Täna, juba üle saja päeva kestnud agressiivse vallutussõja taustal Ukrainas, omab sümboolset tähendust teadmine, et nagu Eesti lipul tähistab ka Ukraina lipu ülemine sinine värvihorisontaal üle maa, üle küpsete vilja- ja päevalillepõldude laotuvat taevast.”

Ja Viilma jätkas: „Tegelikult laotub sama taevas kõigi maade ja rahvaste kohale. See peaks kõiki maailma rahvaid panema ühiselt pingutama selle nimel, et kõik inimesed selle ühise taeva all võiks ka olla vabad ja õnnelikud. See on võimalik vaid siis, kui lisaks ühisele taevale ühendab kõiki maid ja rahvaid omavahel ka ligimesearmastus.

Lipu heiskamist assisteerisid Aseri kooli esindanud Kirill Nikonorov ja Uljana Lonskaja ning Eesti Meestelaulu Seltsi esindaja Margus Kägu. Mõlemaid tänati Riigikogu ja Eesti Lipu Selts piduliku kandelipu kinkimisega.

Lipu selts austas Urmas Viilmad, Jüri Ratast ja Riigikogu liiget Tarmo Kruusimäed oma ühingu kõrgema tunnustuse, aumärgiga.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap