ÜHISKONNATEGELANE JÜRI TREI KÜLASTAS SINDI GÜMNAASIUMIT

Jüri Trei ja Sindi gümnaasiumi õpilane Valdis Tärk. Foto: Peeter Hütt

1. juunil kohtus diplomaat ja Eesti lipu seltsi juhatuse esimees Jüri Trei Sindi gümnaasiumi seitsmenda kuni üheteistkümnenda klassi õpilastega ja rääkis neile teemal, mille saab kokku võtta kahte sõnasse – Eesti au – alustades sinimustvalgest lipust kuni oma riigi loomise ja hoidmiseni.

Eesti mereväe reservohvitserina õpetas ta oma eeskuju, teadmiste ja väärikusega teismelise eas noorukitele viisaka käitumise üldtunnustatud kombeid ja tunnustas targalt püstitatud küsimuse esitajat, õpilast Valdis Tärki.

Ukraina värvides rinnalint ja -märk Ukraina ning Eesti lippudega.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Enne loengu teemasse keskendumist tänas kõrge riigiametnik algklasside õpetajat Eneli Arusaart, kes õpetab Ukraina lapsi. Ta kinkis õpetajale Ukraina värvides rinnalindi ja Ukraina ning Eesti lipu kujutisega rinnamärgi. „Kannan seda linti ja rinnamärki uhkusega. Juba homme näitan ukraina lapsukestele,” laususArusaar. Samuti tunnustas Trei Sindi gümnaasiumi vilistlast Chätlyn Partsi lipuviljelise tegevuse eest.

1922. aastal otsustas Riigikogu anda sinimustvalgele lipule riigilipu staatuse

Loengus tõi Trei põnevaid näiteid ajaloost, kus eestlased on teinud tegusid, mis on paljudele teistele jäänud kättesaamatuks ja millepärast tänapäeva noored võivad oma rahva üle täie õigusega uhked olla, ka Sindi noored. Kuid tegusid tuleb teha ka tänastel noortel. Seepärast kutsus ta kõiki koolinoori tulema laupäeval Sindi raekoja juurde, et tähistada Eesti lipu 138. aastapäeva. Ühtlasi teadvustada sedagi, et 27. juunil 1922. aastal otsustas Riigikogu anda sinimustvalgele lipule riigilipu staatuse.

Jüri Trei vestleb Sindi gümnaasiumi õpilastega. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Sindi gümnaasiumi huvijuht Helen Lehtmets rääkis Külauudiste infoveskile, et nende kool korraldab Eesti trikoloori ajalugu ja selle olulisust tutvustava teemanädala õpilastele käesoleva nädala esmaspäevast reedeni. „Nädala jooksul korraldatakse põnevaid ja harivaid ettevõtmisi. Reedel, 3. juunil toimub kooli ees pidulik aktus, kus heisatakse esmakordselt uutesse lipumastidesse Eesti lipp, Tori valla lipp ja Sindi gümnaasiumi lipp,” selgitas Lehtmets.

Urmas Saard

Samal teemal:

CHÄTLYN PARTS: KUI MEIE SEDA EI TEE, KES SIIS VEEL

EESTI LIPU HÄLL TÄHISTAB LIPU PÄEVA

SADA AASTAT TAGASI RIIGILIPU STAATUSE SAANUD SINIMUSTVALGEL TULEB 138. SÜNNIPÄEV