SADA AASTAT TAGASI RIIGILIPU STAATUSE SAANUD SINIMUSTVALGEL TULEB 138. SÜNNIPÄEV

Lipu päeva etteasteks valmistuv Kertu Mitt, Sindi gümnaasiumi 4.a klassi õpilane Eneli Arusaare näiterühmas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

38 aastat tagasi sai sinimustvalge lipp sajaseks, tänavu 27. juunil täitub sada aastat päevast kui pärast põhjalikke arutelusid kehtestas riigikogu samale lipule seadusandlikul teel riigilipu staatuse. 4. juunil Eesti lipu 138. aastapäeva tähistades osundab Sindi ka sellele, et meie lipp on olnud juba sada aastat tagasi riigilipp.

“Kui Eesti riigilipp on sajandivanune, tähendab see, et ka Eesti riik on vana. Mõnikord kipume rääkima oma riigist kui noorest riigist, mis on eksitav,” selgitab Trivimi Velliste, diplomaat ja Eesti lipu seltsi juhatuse liige. „Enamik ÜRO liikmesriike on meist palju nooremad. Seega pole me riigina maailmas õpipoiss, vaid sobime eeskujuks ja õpetajaks. Üks meie tänaseid sõnumeid olgu: iseseisvust ei ulatata ühelegi rahvale hõbekandikul, vaid see tuleb ise kätte võidelda. Enamgi veel – oma iseseisvust ja vabadust tuleb iga päev kaitsta. Need sõnad kõlavad liiga enesestmõistetavana ja neid ei pruugita alati tähele panna. Aga just selles oht peitubki. Tänased noored ei pruugi tajuda, kui õhukesel jääl nad kõnnivad. Ent usun – arukam osa noortest on õppimisvõimeline.”

Aastatega väljakujunenud kombel toimub 4. juunil esmane kogunemine ja lipurivistus Sindi raekoja ees

Sindi on üks paikadest Eestimaal, kus püütakse jätkuvalt kasvatada õppimisvõimelist arukamat noort. Kohe pärast Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamist asuti tegema ettevalmistusi Eesti lipu päeva tähistamiseks. Eestvedajaks Sindi gümnaasiumi algklasside õpetaja Eneli Arusaar, tema kõrval sama kooli vilistlane Chätlyn Parts ja mitmed teised toetajad.

Aastatega väljakujunenud kombel toimub 4. juunil esmane kogunemine ja lipurivistus Sindi raekoja ees. Täpselt kell 12. mängib Pärnu Noorte Puhkpilliorkester Rein Vendla juhatusel piduliku tseremoonia hakatuseks Eesti hümni. Raekoja rõdul tervitavad lipu päeva puhul Tori vallavanem Lauri Luur ja Eesti lipu seltsi juhatuse liige Trivimi Velliste. Orkester mängib mitmeid päevakohaseid palasid.

Raekoja juurest minnakse orkestrihelide saatel ja marsisammul mööda Pärnu maanteed Julius Friedrich Seljamaa monumendi juurde, kus toimub päeva väärtustav kontsert.

Esimestena laulavad sügisel kooliteed alustavad Sindi lasteaia lapsed Airi Liiva laulu “Üks isevärki maa”, mida juhatab Ülle Ots. Järgmisena kõlab lasteaia mudilaste suus ja Ülle juhendamisel Sirje Kaasiku “Lapsel on vaja kodu”.

Karl Rammi nimelise Sindi muusikakooli viiuldajad Mirtel Metsmaa ja Berit Eriste esitavad kaks pärimusmuusika pala. Lisaks veel üks laul. Kõiki muusikakooli etteasteid juhendab kooli direktor Merike Teppan-Kolk.

Sindi gümnaasiumi õpilane Berit Saks laulab Sven Lõhmuse “Väike Eestimaa”, juhendab Jelena Kuvšinova.

just see, millest kõneleb meie Sindi hea sõber Velliste

Lõpuks lavastub näidend meie lipu loost “On sinine, on must, on valge”. Lavastuses osalevad Sindi gümnaasiumi 4.a klass, näitering ja kooli tantsijad. Lavastuse on ühiselt kokku seadnud ja juhendavad Eneli Arusaar ning Chätlyn Parts. Eneli ütleb, et näidendi läbimängimine paljude laste ja noortega pole üksnes meelelahutuslik ettevõtmine osalejatele ja vaatajatele. Pedagoogina peab ta hoopis olulisemaks kogu protsessi näidendi õppimisel. „Noored elavad näidendit harjutades Eestimaa hoidmise mõttesse sisse – seda väga ulatuslikus mõttes. See on just see, millest kõneleb meie Sindi hea sõber Velliste, kes usub, et arukam osa noortest on õppimisvõimeline,” selgitab aastakümneid Eestimaad armastavas vaimus õpilasteatrit viljelenud õpetaja Arusaar.

Lipu päeva tähistamist korraldab MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakond koostöös Tori valla kultuurikeskusega.

Urmas Saard

Samal teemal:

JUUNIS SADA AASTAT TAGASI SAI SINIMUSTVALGEST TRIKOLOORIST RIIGILIPP

  URMAS VIILMA: TÄHISTAME SINIMUSTVALGE VÄRVIKOMBINATSIOONI AASTAPÄEVA