LASTEKAITSEPÄEV ON LIPUPÄEV

Majalipp Raekülas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Alates eelmisest aastast on lastekaitsepäev riikliku tähtpäevana ka lipupäev. Eestis tähistatakse lastekaitsepäeva möödunud sajandi üheksakümnendatest saadik Eesti Lastekaitse Liidu eestvedamisel.

Selle päeva tähistamise algus ulatub aga aastasse 1857, kui juuni teisel pühapäeval Londoni Chelsea linnaosa pastor dr Charles Leonard pühendas spetsiaalselt jumalateenistuse lastele. Esmalt nimetati päeva roosipäevaks, hiljem lillepäevana ja siis sai nimetuseks Laste Päev.

Lastekaitsepäeva tähistamine algatati 1925. aastal Genfis toimunud ülemaailmsel konverentsil.

Kuigi mitmed riigid tähistavad lastekaitsepäeva erinevatel aegadel, on Eestis kinni peetud tavast tähistada lastekaitsepäeva juunikuu esimesel päeval.

„1. juuni tähistamine lipupäevana toob esile lastekaitsepäeva sõnumi, laste heaolu ja kaitse väärtustamise meie ühiskonnas. ÜRO lapse õiguste konventsioon rõhutab vanemate kõrval riigi rolli lapse õiguste kaitsmisel ja arenguks vajalike tingimuste loomisel. Lapsed on Eesti tulevik,” selgitab Riigikantselei.

Lastekaitsepäeval heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Laste väärtustamiseks on teisedki oodatud sinimustvalgeid lippe heiskama. Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse hiljemalt kell 22.

KU päevatoimetaja