JÕEVAATEGA SEINAMAAL PÄRNU KESKLINNA SILLAL

Jõevaatega seinamaal Pärnu Kesklinna sillal. Foto: Pärnu linnavalitsus

Pärnu tänavakunstnikul Kryptikul valmis Pärnu linnavalitsuse poolt Kesklinna sillale tellitud pikk horisontaalne seinamaal, mis on tehtud vana foto järgi. Omaaegsel ülesvõttel oli vaade (tõenäoliselt Pärnu) jõele ning nüüd kaunistab see pilt Kesklinna silla sadama poolset külge.

Kunstnikul kulus 25-ruutmeetrise seinamaalingu tegemiseks kolm päeva.

„Minu jaoks oli tegemist väga huvitava tööga,“ rääkis Krytpik ehk kodanikunimega Kristjan Tamm. „Tavaliselt loome me erinevaid varjundeid väga mitmete toonidega, aga nüüd pidin samasugust efekti tekitama vaid kahe värvi – musta ja valgega. Käeosavusest sõltus selle seinamaalingu puhul väga palju.“

Paadi, lindude ja jõevaatega taiese maalimine graniithallile sillale oli Pärnu tänavakunstniku jaoks kui meditatsioon. „Nautisin väga kogu protsessi,“ märkis Kryptik.

Olgugi, et Kesklinna sild ühes oma lähiümbrusega on üks Pärnu tihedama autoliiklusega piirkondi ning ka rattureid ja jalakäijaid liigub siin palju, ei häirinud need tänavakunstniku tööd.

„Mulle tundus, et möödujad väga ei märganudki minu toimetamist,“ arvas Kryptik.

Pärnu linnakujunduse spetsialisti Janno Poopuu sõnul ei pruugi Kryptiku vastvalminud seinamaal Kesklinna sillal jääda viimaseks ning võimaluse kasutada silda lõuendina saab mõni teinegi tänavakunstnik.

„Sillal võiks olla seinamaali näol meenutus ajaloolisest Suursillast oma uhkete kaartega,“ sõnas Poopuu.

Ka Pärnu keskuslinna ja osavaldade elanikel ning asutustel-ettevõtetelgi on võimalik ilmestada oma hoonete fassaade seinamaalingutega. Majadele seinamaalingute ehk muraalmaalide tegemist toetab Pärnu linn kampaaniaga „Värvid linna!“, millega kompenseeritakse hoone omanikule osaliselt värviostmisega seotud kulud.

Poopuu ütlust mööda on talle tänaseks teada juba vähemalt üks kortermaja ja üks eramaja, mille fassaadile kaaluvad omanikud tänavakunstnikult seinamaalingu tellimist.

KU päevatoimetaja