MARK SOOSAAR PÄLVIB JANNSENI AUHINNA

Mark Soosaar. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu linnavalitsus otsustas määrata tänavuse Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna dokumentalistile, Pärnu uue kunsti muuseumi rajajale ning paljude kultuurisündmuste algatajale ja korraldajale Mark Soosaarele.

Mitmekülgse viljaka loome- ja korraldajategevusega end eesti kultuurilukku jäädvustanud Mark Soosaar juhindub ideest: mõtle globaalselt, tegutse lokaalselt. Olgu selleks lokaalseks tegutsemispaigaks siis Pärnu, Manija, Kihnu, Eesti või Läänemere ümbrus.

Tema kõige tuntumateks ettevõtmisteks võib pidada legendaarset kunstinäitust “Mees ja naine”, igasuvist dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festivali, kümneid omanäolisi autorifilme, Pärnu uue kunsti muuseumi ning Kihnu-ainelisi töid ja tegemisi.


Pärnu rahvusvahelise dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festivali, mille peakorraldaja Soosaar tänini on, asutas ta 1987. aastal koos Lennart Meriga.

1992 osales Soosaar Pärnus Chaplini kunstikeskuse rajamisel ning juhtis hiljem selle ümberkujundamist sihtasutuseks Pärnu uue kunsti muuseum.

Aastaringselt näitustegevust korraldavasse Pärnu uue kunsti muuseumi on oodatud kunstnikud ja filmiloojad oma autorinäituste ning -esitlustega nii kodu- kui välismaalt. Muuseumi kollektsiooni kuulub mitu tuhat visuaalkunsti teost üle maailma: maale, fotosid, filme, graafikat, skulptuure jpm.

Mark Soosaare kureeritud igasuvine aktinäitus “Mees ja naine” on kahe aastakümnega kasvanud Eesti üheks populaarseimaks kunstisündmuseks ning kujunenud Pärnu kultuurielu rahvusvaheliseks kaubamärgiks.

Soosaar on ka Eesti filmiajaloo omanäolisemaid ja isepäisemaid dokumentaliste. Ühtekokku kuulub tema filmograafiasse üle 70 filmi, neist paljud on pälvinud tunnustust rahvusvahelistel festivalidel.

Soosaare elu ja (loome)tegevus on tihedalt seotud Kihnu ja Manijaga. Ainuüksi Kihnu kultuurist on tema käe all valminud kümmekond tõsielu- ja mitu dokumentaalfilmi.

Ta on algatanud Kihnu naivistide uurimise ja asutanud Kihnu muuseumi naivistide saali ning on koostanud ja/või toimetanud mitmeid Kihnuga seotud raamatuid, fotoalbumi, näituse jms.

2004 sai Soosaarest sihtasutuse Kihnu Kultuuri Instituudi nõukogu esimees.

Soosaare elutööd on tunnustatud Valgetähe IV klassi teenetemärgi ja Prantsuse Rahvusliku Teeneteordeni rüütliristiga.

Ta on pälvinud Pimedate Ööde filmifestivali elutööauhinna ja Eesti Kultuurkapitali elutööpreemia, nii Pärnu linna kui Pärnumaa vapimärgi ning on valitud Kihnu aukodanikuks. Soosaar on Eesti kinoliidu liige ja aastast 1992 mittetulundusühinguna toimiva Pärnu rahvusvahelise visuaalse antropoloogia ühingu esimees.


Johann Voldemar Jannseni nimeline tunnustus antakse vastsele laureaadile üle papa Jannseni sünniaastapäeval, esmaspäeval 16. mail kell 18 Koidula muuseumi aias.

Tund varem avatakse Koidula muuseumis näitus “Käsi kirjaline”. Väljapanek kajastab Pärnu muuseumi kogudesse talletatud mõttesädeme teostusi paberil või selle laitmatut viimistlust käsikirjades.


Sel aastal esitati Jannseni auhinnale seitse kandidaati.

KU päevatoimetaja