TARTU MARATONI ÜRITUSED TÕID SPORDIRADADELE PEA 6000 SUUSATAJAT

2022. aasta Tartu Maraton. Foto: Adam Illingworth

Tänavune talv oli pikk ja lumerohke ning suusarõõmu jagus pea igasse Eestimaa otsa. Kõik Tartu Maratoni üritused toimusid üle pika aja taas planeeritud kujul. Lisaks oli võimalik kolme kuu jooksul täiskasvanutel ja lastel läbida virtuaalsõit.

Reaalselt toimunud üritused

Tartu Maratoni üritused algasid nädal enne põhipäeva 8. Tartu Teatemaratoni ja Avatud Raja sõitudega.

Kokku osales Avatud Raja sõitudel 280 inimest. Neist 116 läbisid 63 km, 122 valisid 31 km ning 42 inimest otsustasid 16 km kasuks. Teatemaratonist võttis osa 73 neljaliikmelist tiimi ehk 292 suusasõpra. Eelürituste osalejate koguarv on seega 572.

Järgmisena oli järg lasteürituste käes: Tähtvere spordiparki tuli kokku 450 väikest suusatajat.

põhidistantside arvestuses maailmas suuruselt kuues suusamaraton

Tartu Maraton peeti 20. veebruaril. Pika distantsi ehk 63 km otsustas läbida 2521 inimest, 31 km suusasõidu lõpetas 830 sõitjat. Kahe distantsi peale kokku teeb see 3801 suusatajat.

Suur suusapidu oli lisaks osalejatele ja rajaäärsetele kaasaelajatele populaarne ka televaatajate seas. Viie ja poole tunni jooksul vaatas ETV 2 kanalilt Tartu Maratoni otseülekannet keskmiselt 48 000 inimest. Ülekande suurima vaadatavusega veerandtund tõi telerite ette üle 80 000 vaataja.

2022. aasta 2022. aasta Tartu Maraton. Foto: Adam Illingworth

Kaugosalusega Tartu Maraton

Tartu Maratoni virtuaalsõit kestis kolm kuud – 20. detsembrist kuni 20. märtsini. Valida sai 63 km, 31 km, 16 km või 63 km kombo ning 2×63 km kombo vahel.

63 km läbis virtuaalselt 50 osalejat, 31 km kasuks otsustas 89 suusatajat ning 16 km kasuks 169. Kombo distantsidest oli populaarseim 63 km, mille läbis 84 osalejat, 2×63 km kombo kasuks otsustas 14 osalejat.

Laste virtuaalsõidud osutusid juba teist aastat järjest populaarseteks just lasteaiarühmade seas üle kogu Eestimaa. Kokku tegi virtuaalse Tartu Maratoni lastesõidu oma valitud rajal ja distantsil kaasa 1199 väikest suusasõpra.

Kui lüüa kokku Tartu Maratoni eelürituste, lastesõitude ning põhipäeva numbrid ning lisada sellele virtuaalürituse numbrid, saab kokku 5978 osalejat.

Esialgsete andmete kohaselt on Tartu Maraton 2022. aastal põhidistantside arvestuses maailmas suuruselt kuues suusamaraton. Kui võtta arvesse kõik Tartu Maratoni programmilised üritused, siis platseerume viiendal kohal.

Ühtlasi avas 48. Tartu Maraton Klassiku hooaja. Järgmised üritused sarjas on 8. mail toimuv Tartu Maastikumaraton ning 29. mail peetav Tartu Rattaralli. Rohkem informatsiooni Klassiku sarja ürituste kohta leiab SIIT.

KU päevatoimetajata