PÄRNUSSE TULI ALEKSANDRAS LYSIUKASE NÄITUS, LEETU SAADETAKSE JOHANNA GRAUVERKI MAALID

Raeküla esimene aukodanik Johanna Grauverk. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Projekt “Kultuuride sild – Vievis ja Pärnu” tõi Pärnusse Leedu kunstniku Aleksandras Lysiukase näituse „Pilk Leedule”.

Aleksandras Lysiukas. Foto: Vievise kultuurikeskus

Alates 11. märtsist on Raeküla Vanakooli keskuse aulas avatud leedu kunstniku Aleksandras Lysiukase näitus “Pilk Leedule”. Näituse avamine toimub homme, kl 18. Kunstihuvilised saavad näitust nautida kuni mai keskpaigani. Näitus jõuab Pärnusse Eesti-Leedu kultuurikoostööprojekti “Kultuuride sild – Vievis ja Pärnu” tegevusena, kus Vievise kultuurimaja ja Raeküla Vanakooli keskus vahendavad kohalike kunstnike töid. Kui märtsist maini on Pärnus Aleksandras Lysiukase näitus, siis mai teisest nädalalõpust kuni augustini on võimalus leedukatel osa saada peagi oma 99-aastast sünnipäeva tähistava Pärnu kunstniku Johanna Grauverki loominguga.

mai teisest nädalalõpust kuni augustini on võimalus leedukatel osa saada peagi oma 99-aastast sünnipäeva tähistava Pärnu kunstniku Johanna Grauverki loominguga

Aleksandras Lysiukas sündis 1962. aastal. Õppis Vievise keskkoolis, hiljem Vilniuse Jonas Basanavičiuse lastekunstikoolis, kus omandas ka keskhariduse. Ta töötas disainerina Vievise teraviljatoodete tehases ja seejärel Kaunase kunstifirmas „Žilvitis“. Aleksandras Lysiukas on osalenud oma maalidega paljudel erinevatel näitustel, Vilniuses traditsioonilisel rahvakäsitööliste „Kaziukase laadal“, erinevatel linna- ja alevilaatadel. Esindas Elektrėnai valda traditsioonilisel
Leedu rahvakäsitöö ja rahvakunsti näitusel “Kuldpärg”. Alates 2008. aastast on ta Leedu Rahvakunstnike Liidu liige. Tema maalid on osalenud erinevatel näitustel Leedus, Poolas ja Kanadas. Paljud maalid on leidnud endale kodu mitmel pool maailmas. Kunstnik eelistab realistlikku stiili. Lisaks on huvitatud urbanistikast, mistõttu on ta maalides kujutatud palju linnu ja aleveid. Eriti meeldivad talle Vilniuse ja Kaunase vanalinn, maastikud ja natüürmordid. Samuti maalis ta hulga ajaloolisi maale, mis kajastavad Leedu ajalugu. Näitust “Pilk Leedule” eksponeeritakse Eestis esimest korda. Projektis “Kultuuridesild – Vievis ja Pärnu” vahendavad kultuuriasutuste vahelist koostööd rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni Vilniuses ja Pärnus tegutsevad Y’s Men klubid. Kuni käesoleva aasta lõpuni ootab ees veel mitmeid kultuurivahetusi, mis leiavad aset nii Vievises Leedus kui ka Pärnu Raeküla linnaosas.

Marika Kukk
Pärnu Y-klubi president

Share via
Copy link
Powered by Social Snap