SÕJAPÕGENIKUD JUHATATAKSE ESMALT VASTUVÕTUKESKUSESSE

Sõjapõgenike Pärnu vastuvõtukeskus. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kõik Pärnus viibivad Ukraina sõjapõgenikud peaksid esmalt minema põgenike vastuvõtukeskusesse, mis eile õhtul sotsiaalkindlustusameti, linnavalitsuse ja vabatahtlike koostööna Pikk 18 endises politseimajas avati.

Irje Tammeleht, sõjapõgenike Pärnu vastuvõtukeskuse juht.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Vastuvõtukeskuse tööd korraldab sotsiaalkindlustusamet. Seal tehakse sõjapõgenikele esmane tervisekontroll, pannakse kirja isikuandmed ja peatumiskoht, antakse nõu ja abi muude probleemide lahendamisel ning suunatakse vajadusel majutusasutusse.

Alates eelmise nädala reedest oli ajutine vastuvõtupunkt Pärnu linnavalitsuses, kuhu paljud sõjapõgenikud pöördusid. Praegu on mõtet linnavalitsuse majja Suur-Sepa 16 tulla üksnes konkreetse teenuse või isikukoodi saamiseks. Eesti riigi ja omavalitsuse poolt pakutavate teenuste saamiseks on igal sõjapõgenikul (ka alaealisel) vajalik isikukood, mida väljastab Pärnus linnavalitsuse rahvastikutoimingute teenistus igal tööpäeval kell 8-12 ja 14-16.

“Isikukoodide väljastamise kohti võib juurde tekkida,” ütles rahvastikutoimingute teenistuse juhataja Kristina Artma. “Olukord muutub iga tunniga.”

Linnavalitsuse haridusosakonnale oli eileõhtuse seisuga teada antud 26 lapse koolikoha ja kümnekonna lapse lasteaiakoha vajadusest. Ka need arvud muutuvad iga tunniga.

26st lapsest kaks juba õpivad ja kolm on abituriendid, kes tahaksid tänavu kooli lõpetada. “Abituriendid lähevad riigigümnaasiumi, teistest õpilastest moodustame grupid, kes hakkavad õppima kogupäevakoolides, kus neile pakutakse ka huviharidust. Lasteaiakoha vastu huvi tundnutest kolm on juba lasteaeda pandud, suurem osa soovib lasteaeda minna aprillis,” rääkis haridusosakonna juhataja Ene Koitla.

Spetsiaalset põgeniketoetust pole veel riigis tehtud. Sõjapõgenikud saavad linnavalitsusest samu sotsiaalteenuseid nagu kohalikele elanikele pakutakse. Selleks on aga põgenikel vaja isikukoodi.

Linnavalitsus ja Pärnumaa Ühistranspordikeskus on ette valmistanud ühistranspordikaardid, millega saavad Ukraina sõjapõgenikud aasta aega Pärnu linna- ja maaliinidel tasuta sõita. Neid hakatakse väljastama Pikk 18 asuvas põgenike vastuvõtukeskuses. “Ette valmistamisel on ka see, et põgenikud saaksid mujal Eestis tasuta sõita,” ütles Pärnumaa Ühistranspordikeskuse juhataja Andrus Kärpuk.

Sõjapõgenike Pärnu vastuvõtukeskus. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Hinnanguliselt võib Pärnus praegu sõjapõgenikke olla 200-300. Täpsemalt pole neid võimalik hinnata seetõttu, et osa põgenikke läheb Eestist edasi ja piiril teatatud esmast peatumiskohta võivad inimesed muuta. Suurem selgus saabub siis, kui põgenikud on vastuvõtukeskuses end registreerinud.

Eestis töötamise võimaluste kohta leiab infot Eesti Töötukassa kodulehelt. Põgenikega tegelevate töötukassa Pärnumaa konsultantide telefoninumber on (+372) 447 9300.

Perearstikeskused, kuhu Ukraina sõjapõgenikud saavad sotsiaalministeeriumi andmetel tervisemurede korral (retsepti pikendamine, kroonilised haigused, muu ootamatu tervisemure) pöörduda, asuvad Pärnus Suur-Sepa 14 (Tõstamaa Tervisekeskus), J. V. Jannseni 5 (Fons Perearstid), Metsa 28 (Mai Perearstid, Merike Roseniit OÜ) ja Ristiku 1 (Pärnu Perearstid) ning Paikusel Paide mnt 19 (Sindi Tervisekeskus). Psühholoogilise abi üleriigiline kontaktnumber on (+372) 614 7393, arstiga konsulteerimiseks tuleks helistada 1220.

“Tänan südamest kõiki, kes Ukraina sõjapõgenike aitamisel midagi konkreetset on ära teinud,” ütles linnapea Romek Kosenkranius. “Tasub meeles pidada, et see pole mitte sprint, vaid maraton, kus pidevalt tekib uusi probleeme, mida hetkel on vaja lahendada.”

Linnavalitsus andis Punase Risti käsutusse ruumid Tallinna mnt 2 endistes Pärnamägede kohviku ruumides, Punane Rist ise avas annetuste kogumispunkti Papiniidu 5 asuvas Sillakeskuses. Mõlemad kogumispunktid on avatud iga päev kell 11-19. Annetuste kogumist koordineerib Pärnus Jana Ristimets, kellele on soovitav eelnevalt telefonil (+372) 5348 6338 helistada, et teada saada, mille järele on hetkel kõige suurem vajadus.

Riideabi on võimalik annetada MTÜ Lasterikkad Pärnu kogumispunktis, mis asub Lai 10 sisehoovis Lai 10 maja ja Bürootarvete maja vahelt parklasse keerates. Sel nädalal on kogumispunkt avatud esmaspäevast laupäevani kell 11-17 ja pühapäeval kell 11-15. Riided peavad olema uued või uuemaväärsed, korralikud ja puhtad, ilma kulumisjälgede ja aukudeta.

Pika säilivusajaga ja toatemperatuuril hoitavaid toiduaineid kogub Toidupank, mis asub Pärnus Vase 2. Toiduaineid võetakse vastu neljapäeval ja reedel kell 15-17 ja laupäeval kell 12-14. Toidupanga Pärnu kontaktid on (+372) 5664 8484, parnu@toidupank.ee. Suurtest annetustest palutakse eelnevalt teada anda.

Kui keegi on Pärnus valmis sõjapõgenikke majutama, tuleks sellest teatada e-posti aadressil ukraina@parnu.ee. Kõik abistamisvõimalused, sealhulgas info vabatahtliku töö ja rahaliste annetuste kohta, on üleriigiliselt koondatud veebilehele https://kriis.ee/aita-ukrainat.

Pärnus tegutseva Ukraina seltsi telefoninumber on (+372) 5396 2642, üle-eestilise Ukraina kogukonna kontaktnumber (+372) 5650 2572. Ukraina Suursaatkonnaga saab ühendust telefonil (+372) 601 5815.

Esmane telefoninumber, kust kõikjal Eestis sõjapõgenikega seotud infot saab, on 1247.

KU päevatoimetaja