VALIMISTEGA KADUS VILJANDIS MALE ARENGUPIDUR

Arvamus

Heino Laiapea, algatuse „Maleta naabriga!“ autor

Heino Laiapea. Foto erakogust

Pärast viimaseid kohalikke valimisi muutusid Viljandi volikogus jõujooned. Kõige enam kogus hääli Helmen Küti valimisliit “Südamega Viljandis.” kes sai 27 liikmelises volikogus kaheksa kohta. Reformierakond seitse, EKRE ja Isamaa neli ning Keskerakond ja Eesti 200 kaks mandaati.

Valimisliidus “Südamega Viljandis” kandideerisid neli aastat opositsioonis olnud sotsiaaldemokraadid ja nendega liitunud noored inimesed. Valimisliidu esinumber Helmen Kütt sai 866 häält, EKRE esinumber Rein Suurkask 568, reformierakonna esinumber Madis Timpson 497 ja Isamaa esimees Helir Valdor Seeder 326.

Eks need valimisnumbrid üks paras pokkerimäng on. Mulle aga need tulemused sobivad.

Koalitsioonis on nüüd Valimisliit “Südamega Viljandis” Reformierakond ja keskerakond.

Nüüdne volikogu esimees Helmen Kütt õppis viimase kolme aasta jooksul Riigikogus malemängu selgeks ja kinkis oma kodukoolile Suure-Jaanile komplekti malendeid tänutäheks seal kestvale maleõppele.

Vähemalt on taas üks riigikogu liige pöördunud maleusku.

2020.aastal tegi sotsiaaldemokraatide esindaja linna eelarvestrateegia arutelul ettepaneku rajada mõisaparki viie viljandlase malenurk. Kuna koalitsioonil on kombeks kõik opositsiooni ettepanekud blokeerida, tegid kaks teist volikogu liiget (minu endised töökaaslased ATK päevilt) teise ettepaneku, paigutada linnaruumi viis malelauda avalikuks kasutamiseks (asukohta ja aega määramata).

Samal ajal käis linnavalitsusel hoogsalt Jaak Joala skulptuuri ehitamine ja sellele volikogult küsimata raha eraldamine. Siis sai mulle selgeks, et selle linnavalitsuse ja volikogu koosseisu ajal üheaegselt vabadussamba rajamisega viie viljandlase malenurga tegemine ei õnnestu.

Nüüd kui linnavalitsuses pole enam Isamaa esindajaid on lootust, et vähemalt mõni OÜ Kiili Betooni maleruudustikuga teisaldatav piknikulaud 2022. või 2023. aastal linnaruumi tekkib.

Linnaruumi kujundajatel on poolteist aastat olnud aega leida malelaudadele sobivat kohta.

Mina jään ikka mõisapargi juurde. Abilinnapea kinnitusel pole see asukoht välistatud, kuid aruteluga peab ta õigeks paar aastat oodata.

Aeg näitab milline saadikurühm või komisjon teeb eelarve teisele lugemisele muudatusettepaneku eraldada eelarves 2000 eurot ühe malelaua hankimiseks. Ja kui mujal ruumi pole, siis üks malelaud mahub Jaak Joala skulptuuri juurde parki küll! Kui keegi kõrvalseisjatest arvab, et õues maletamine pole õige, küsin kus siis Viljandis püsivalt maletada saab?

Ilmar Raud, Lev Braschinsky, Jüri Sammul, Mari Kinsigo ja Heldur Valgmäe on maletajad, kes jätnud sügava jälje Eesti ja Viljandi maleellu. Nende nimede jäädvustamine Viljandi keskväljaku kõrval mõisapargis on võimalus. Kurb kui seda takistab erakondlik poliitika.

Ja muidugi 7. jaanuaril, Paul Kerese sünniaastapäeval ikka maletage: naabriga, sõbraga laste ja lastelastega!