KARU ON 2022. AASTA LOOM

Pruun karu Elistvere loomapargis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

2022. aasta loomaks valitud pruunkaru arvukus on Eestis viimased 15 aastat olnud tõusutrendis ning asurkonna seisundit võib pidada väga heaks. Suur arvukus tähendab inimese ja karu kokkupuudete sagenemist. Just seetõttu peab mõistma suurkiskjate olulisust meie looduses ning tundma nende eluviise.

Pruunkaru (Ursus arctos) on inimpelglik ning pigem öise ja varjulise eluviisiga kiskja, mistõttu ei kohta teda looduses just tihti. Küll aga võib sagedasti leida märke karude kohalolust – käpajälgi metsateel, värskeid hunnikuid ja paraku vahel ka rüüstatud mesitarusid. Karu aastal proovitakse anda ülevaate sellest, millist elu Eesti karud elavad, kui palju neid meie metsades on ning miks on nende arvukus kasvamas. Kindlasti huvitab igaüht seegi, kas metsa minnes peaks karu pelgama ja kuidas teda kohates käituda. Eesti Terioloogia Seltsi esimees Oliver Kalda kommenteerib karu valimist aasta loomaks: “Suurkiskjatega kooseksisteerimine vajab nendega arvestamist, et vältida liigseid konflikte. Tuleb arvestada nii ühiskondliku taluvuse piiriga konfliktide osas kui ka looduses toimuvate protsessidega. Selleks peame aga Eesti karude eluolu paremini mõistma ning neid teadmisi üldsusega jagama.”

Karu aastal kutsutakse karudega tutvuma: osalema karuteemalistel vestlusõhtutel, karumatkadel ning külastama karumaalide näitust. Samuti on võimalik osaleda luulevõistlusel ja fotokonkursil. Karuaasta tegemistel ning karudel endil saab silma peal hoida jälgides karublogi Looduskalendris ja Natouresti kodulehel. Maist oktoobrini on üleval RMK online karukaamera Väätsa metsades ja tööd käivad selle nimel, et taas tuleks karukaamera Looduskalendris. Teist aastat järjest on õpilastel võimalik teha valik aasta looma loovtöö teemade seast Terioloogia Seltsi kodulehel. Karu aasta avatakse pidulikult rahvusvahelisel karupäeval 23. märtsil Tallinna Loomaaias, mis ajaks on karud tõenäoliselt ka juba taliuinakust ärganud.

Aasta looma (täpsemini imetajat) on valitud alates 2013. aastast MTÜ Aasta Looma eestvedamisel koostöös Eesti Terioloogia Seltsi, Eesti Looduskaitse Seltsi, Eesti Jahimeeste Seltsi, Tallinna Loomaaia, Erametsakeskuse ja Eesti Loodusmuuseumiga.

KU päevatoimetaja