VOLINIKUD HOIAVAD VARJU

Arvamus

Heino Laiapea

Heino Laiapea. Foto erakogust

Enne kohalikke valimisi näitavad aktiivsemad kandideerijad end üleelusuurustel piltidel, küpsetavad ja jagavad pannkooke, suhtlevad meelsasti iga ettejuhtuvaga. On aktiivsed. Peale valimisi enamik neist avalikult oma nägu ei näita. See avalik koht on omavalitsuste kodulehekülg, kus lisaks volikoguliikmete kontaktandmetele võiks olla ka foto. Vaid neljal omavalitsusel 79st on see nii.

Kui paned nime ja näo kokku, on parem suhelda

Viljandimaa neljast omavalitsusest vaid Viljandi linnal on nimekirja juures fotod. Tõsi, 11 liikmel need momendil puuduvad. Põhja Sakala vallal on see-eest operatiivselt uuendatud vallavalitsuse liikmete kontaktid ja fotod. Sümpaatne on see, et ka kõigi vallavalitsuse ametnike andmete juures on väikesed fotod. See tava on Suure-Jaani vallas juba väikese valla aegadest. Eriti praegu kui koroona tõttu otse omavalitsuste ametnike jutule ei pääse, on see äärmiselt vajalik. Kui paned nime ja näo kokku, on parem suhelda. Üle Eesti on selliseid omavalitsusi seitse.

Kõige aktiivsemad oma pilti kontaktandmete juures koduleheküljel näitama on valla- ja linnavalitsused. No teate need poliitiliselt määratud inimesed. Viljandimaal jälle vaid pooled omavalitsustest, Viljandi linn ja Põhja-Sakala vald.

Kiita võib jällegi Põhja-Sakala vallavalitsust, kus kõigi valitsuse liikmete kontaktandmed ja pildid korraga üleval. Viljandi linnas pole kõik valitsuse liikmed veel fotograafi juures jõudnud käia – need, kes värskelt ametisse saanud.

Vaid ühel omavalitsusel Eestis on koduleheküljel kontaktandmete juures nii valitsuse liikmete, ametnike kui volikogu liikmete fotod. See on Pärnu linn.

16 omavalitsuse kodulehelt võib praegu leida valitsuse liikmete fotod.

Lisaks on neli vallavalitsust pidanud õigeks näidata vaid vallavanema ja volikogu esimehe pilti. Vaid ühel omavalitsusel Eestis on koduleheküljel kontaktandmete juures nii valitsuse liikmete, ametnike kui volikogu liikmete fotod. See on Pärnu linn.

Omavalitsused on pärast 2017. a haldusreformi nii suureks paisunud, et kodanik ei tea ega tunne oma valla juhte ja ametnikke. Seepärast võiks omavalitsusjuhid mõtelda, kuidas olla näoga rahva poole.

Sihtasutuse E riigi Akadeemia lehel on kirjutatud „Avatud valitsemine tähendab võimu teostamist ausalt, läbipaistvalt, ja dialoogis kodanikega, silmas pidades ka tehnoloogiate arengust tulenevaid võimalusi.“ Natuke keeruliselt kõlab, kuid ametlik. Ja loomulikult on seal sihtasustuse kõigi meeskonnaliikmete heatahtlikud fotod.

Viljandi ja Tartu linn valiti mullu kaheks kõige avatuma valitsemisega omavalitsuseks. Viljandlaste hinnangul anti see tiitel väga suure avansina. Üks võimalus avatuma valitsemise teel on ametnike fotode lisamine kodulehele. Ja mitte ainult Viljandi linnas vaid kõikjal, nii maakonna valdades kui mujal Eestis. Ja muidugi peaks olema ka volikogu liikmete näod kõikjal nähtavad. Nii on neid nelja aasta pärast parem ära tunda ja nad saavad kulutusi valimisreklaamile vähendada.

Lõpuks need omavalitsused, kus ametnikud on nähtavad.

Linnad: Keila, Pärnu, Tartu.

Vallad: Põhja-Sakala, Viru-Nigula, Võru, Saku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap