NOTE PÄRNU ON PÄRNU AASTA ETTEVÕTE

NOTE Pärnu. Foto: Reimo Ruubel

Täna õhtul Lottemaal toimunud Pärnumaa aasta tegijate tunnustusüritusel kuulutati Pärnu linna 2021. aasta ettevõtteks osaühing NOTE Pärnu.

NOTE Pärnu. Foto: Reimo Ruubel

Pärnu abilinnapea Meelis Kuke sõnul tegutseb Pärnus palju tublisid ettevõtteid (nagu näiteks NOTE Pärnu, AQ Lasertool, Valmos), mis toodavad kõrget lisandväärtust ja pakuvad pärnakatele väärt töökohti.

„Sel aastal tunnustame meie pikaajalist ettevõtluse lipulaeva osaühingut NOTE PÄRNU. NOTE genereerib erasektori ettevõtetest Pärnu linna kolmandat maksubaasi ja andis läinud aastal tööd keskmiselt 172le Pärnu linna elanikule (kokku oli tehases mullu inimesi tööl 261). Ettevõttel on ambitsioon kasvuks ja tegevuse laiendamiseks. Riiklikult on NOTE oluline väliskaubandusbilansi tasakaalustaja, kuna pea kogu toodang eksporditakse,“ märgib Kukk.

NOTE tegevusalaks on elektroonikatoodete koostamine ja elektroonika tootmisteenuse pakkumine.

Klientidele pakutakse terviklahendusi: lisaks tootmisele logistilisi variatsioone, materjalide kättesaadavuse hindamist ja muudatussoovitusi ning prototüüpide valideerimist.

Ettevõtte portfelli kuulub hulk erinevaid tooteid, mille seast võib suuremate artiklitena välja tuua voolumõõtjad, tõstemehhanismide kontrollerid, toiteplokid, erinevad tööstusautomaatika seadmed, aga ka näiteks tanklate makseterminalide alatööd.

Pärnus valminud toodang leiab kasutust igas maailma nurgas, aga NOTE Pärnu peamised kliendid asuvad Euroopas: Rootsis, Soomes Lätis, Itaalias ja Prantsusmaal.

Käesoleva aasta alguses sai teatavaks, et Stockholmi börsil noteeritud NOTE AB kontserni kuuluv NOTE Pärnu üksus alustab koostööd rahvusvahelise meditsiinitehnoloogia firmaga. Emaettevõte märkis Stockholmi börsile, et Pärnu üksuse koostöö rahvusvahelise meditsiinitehnoloogia firmaga võib kujuneda meditsiini segmendis kogu kontserni suurimaks. NOTE Pärnu tehase juhi Risto Talve kinnitusel ongi koostöö meditsiinitehnoloogiavallas alanud väga hästi. „Usun, et tulevikus kasvab see veelgi,“ nendib Talv.

Kuidas on aga pandeemia NOTE Pärnu tootmisüksuse tegevust mõjutanud?

NOTE Pärnu. Foto: Reimo Ruubel

„Esiteks lõi pandeemia mõra tarneahela tavatoimimisse,“ räägib Talv, “seejärel tekkisid klientide tellimuste lühiajalised ära kukkumised. Tänaseks on klientide tellimused pigem kasvanud, ent tarneahela probleemid kestavad jätkuvalt edasi, kuid seda küll pigem üleilmse tooraine kriisi ja elektriautode järsu tootmismahu kasvu tõttu.“

Nõnda nagu mujal pandeemia mõjul, on ka NOTEs saanud veebikoosolekud ja kaugtöö töörutiini tavaliseks osaks. Samas on NOTE tootmisettevõte, mis tähendab, et olulisim osa ettevõtte tegevusest saab toimuda ainult tehases kohapeal.

Talv ütleb, et COVID-19-ga võitlemiseks monitooritakse iga kuu ettevõttesiseseid piiranguid – vajadusel tehakse need rangemaks, võimalusel lõdvendatakse.

Pärnu mõistes on NOTE tehas suur tööandja – 2021. aasta kolmandas kvartalis töötas siinses üksuses 271 inimest.

Koostööd tehakse Pärnumaa kutsehariduskeskusega, kelle elektroonika seadmete koostaja ja -tehniku erialade õppuritele pakutakse praktikakohti, samas koolitab ettevõte ise kohapeal monteerijaid.

Lähitulevikus soovib NOTE Pärnu üksus hoida tehase 10-protsendilist tootmiskasvu ja laiendada oma tootmishooneid. Praegu on ettevõttel Pärnus Reldori ärikülas tootmispinda kahes hoones kokku 3400 ruutmeetrit ning siinne tehas on NOTE AB kontserni suuruselt neljas tootmisüksus.

Miks on NOTE AB kontsern otsustanud Pärnus oma tootmisüksust hoida?

NOTE Pärnu. Foto: Reimo Ruubel

„Oleme NOTE AB korporatsioonis tuntud hea kvaliteedi ja usaldusväärsuse poolest. Oleme lähedal lõppklientidele Euroopas, meie kompetents on kogu korporatsioonis kõrgelt hinnatud. Lisaks NOTE AB grupi ärijuhtidele otsime ja toome kliente sisse ka iseseisvalt. Klientide haldus toimub Pärnus,“ selgitab Talv.

2020. aasta lõpetas NOTE Pärnu 1 498 611 euro suuruse kasumiga ning 2020. aasta müügitulu oli 34 644 111 eurot.

KU päevatoimetaja