VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVAL KUULUTAS VÄLJA TEEMA JA IDEEVÕISTLUSE

Ando Kiviberg, Viljandi pärimusmuusika festivali pealik 2021. aasta avapeol.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Järgmise Viljandi pärimusmuusika festivali teema “Juured ja ladvad” pühitseb meie muusikalisi juuri ning rõhutab noorte talentide rolli traditsiooni edasikandjatena. Värskete koosluste ja just festivali formaati sobivate kavade leidmiseks kuulutati täna muusikutele välja ka ideekonkurss ja stipendiumikonkurss.

Ideekonkursist oodatakse osa võtma nii kogenud artiste kui ka alles muusikuteed alustavaid noori. Säravamad pärimusmuusikud saavad võimaluse esineda festivalil, lisaks antakse noortele välja kolm 1000-eurost stipendiumi ning pakutakse mentorlust ja muud praktilist tuge.

Pühitsemaks meie muusikalisi juuri ja andmaks au tulevikutegijate, valiti XXIX Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks “Juured ja ladvad”

Festivali pealik Ando Kivibergi sõnul on noorte toetamine ülioluline, sest just nemad kannavad edasi meie kultuurilist eripära. „Pärimuskultuur on väikerahvale vaimne turvavõrk ja elurõõmu vundament. Rahvahõim püsib, kui seal on oma päritolu üle uhked noored – kirglikud, elujanused, edasipüüdlevad, muutusi soovivad, armuvad ning vastutust kandvad noored,“ sõnas Kiviberg. “Just seepärast on Viljandi pärimusmuusika festival korraldanud läbi aegade õpitube, kursusi ja Eesti ETNO laagrit, kus on juba veerandsada aastat õnnestunud köita üha uusi noori, kes meie muusikalist emakeelt loomuldasa armsaks peavad.”

Pühitsemaks meie muusikalisi juuri ja andmaks au tulevikutegijate, valiti XXIX Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks “Juured ja ladvad”. Pidu seab programmi fookusesse noored pärimusmuusika talendid – traditsiooni kandjad, kes ammutavad oma repertuaari juurtest, aga lisavad sinna alati ka nii vajalikku noort energiat.

Festivali esimesed esinejad avalikustatakse aasta alguses, soodushinnaga passid pannakse müüki 1. detsembril. XXIX Viljandi pärimusmuusika festival toimub Viljandi lossimägedes 28.–31. juulini 2022.

KU päevatoimetaja