KUI MEELEAVALDUSEL TÄNATI MEEDIKUID JA AJAKIRJANDUSES VÄÄNATI TÕDE

Arvamus

Kaari Saarma. Foto: Urmas Saard / Külauudised

„Meeleavalduse kolme punkti kajastamisega ei saanud hakkama ükski peavoolu meediakanal. Ajakirjanikud, kes kutsusid sündmust vaktsiinivastaseks ei osanud eristada omavahel kahte täiesti erinevat mõistet,” kirjutab uudisteportaalis Objektiiv sõltumatu Covid-19 uurija ja molekulaarbioloogia magister Kaari Saarma.

Kogu teksti saab lugeda pealkirja alt: „Kaari Saarma: Kui meeleavaldusel tänati meedikuid ja meedias väänati tõde”. Mõned viited ka siit.

Mitmed kõnelejad üllatasid oma vaimsuse ja sügavusega, näiteks Artur Sirk, Irina Zahharenkova, Merje Tomson, Joona Sõsa ja Markus Järvi. Oli ka käredat huumorit, täis valu ja soojust. Koju sõites mõtlesin kergendusega, et nii suurt ja rahumeelset meeleavaldust ei õnnestu meedial maha vaikida, ega kutsuda äärmuslikuks vaktsiinivastaste ürituseks. Aga eksisin.

On arusaadav, et eemalolijatel on toimunust oma nägemus. Kui enamik kohal külmetajatest pidas sündmust ühendavaks ja ülendavaks, siis kodusoojustes leidus eeskätt tänu meedia poolt maalitud pildile neid, kelle hinnangul oli tegu isekate ja rumalate äärmuslaste ettevõtmisega.

Mõistan mõlemaid pooli. Ent keeldun mõistmast neid, kes sündmuse kohta sihilikult valetasid. Peavoolumeedia on maalinud meeleavaldusest ehmatavalt väärastunud pildi. Erandina toon välja neutraalse ja asjakohase ülevaate Aktuaalses Kaameras, mis siiski ei kajastanud tõeselt kolme peamist punkti, mille vastu seisti: 1) Faktiline sundvaktsineerimine; 2) Vaktsiinipassidega ühiskonna lõhestamine; 3) Tervete laste Covid-19 vaktsineerimine.

Üheski kõnes ei halvustatud arste. Vastupidi, mitmed kõnelejad väljendasid tänu ja lugupidamist meie vapratele meedikutele. See, et rahva sekka olid pugenud üksikud provokaatorid, kes eirasid korraldajate palvet osaleda ainult soliidsete plakatitega, on kahetsusväärne. Veel kahetsusväärsem, et 10000 viisaka osavõtja hulgast keskendus meedia just neile üksikutele isikutele.

Minu isiklik printsiip on, et teadus ja poliitika olgu teineteisest lahus. Ent kohata teaduslikku erapooletust ametlikus kriisijuhtimises on hetkel paraku võimatu. Mõistan etteheiteid EKRE-le. Teisalt olen EKRE-le ka tänulik, kes ainsa riigikogu erakonnana on öelnud selge EI sundvaktsineerimisele ning kõnelenud varajase ravi teemal. Meeleavalduse korraldaja ja rahastaja oli SAPTK, mitte EKRE. Martin Helme 10 minuti sõnavõtt 21 kõneleja hulgas ja 4 tundi jooksul ei muuda meeleavaldust EKRE ürituseks. Vastupidiselt meedias väidetule pole ma seotud ühegi erakonnaga. Olen täielikult sõltumatu.

Tunnistan ausalt, et meeleavaldusel oli hetki, mil tundsin ka piinlikust. Näiteks siis, kui rahval paluti hüüda „Maha Kaja Kallase valitsus”. Samas mõistan, et sõnavabaduse tõttu said sõna väga erinevate vaadetega inimesed, keda ühendas mure ühiskonnas toimuva pärast ja konsensus meeleavalduse kolme põhiteesiga.

“Kui jätate inimese tõest ilma, mõtlevad nad endale uue.”Brogan Lee Fullmer

Toimetas Urmas Saard

Samal teemal:

MOLEKULAARBIOLOOGIA MAGISTER TUNNUSTAB KURESSAARE HAIGLAT

PILTUUDIS: MEELEAVALDUS VABADUSE VÄLJAKUL

TEADLASTE JA MEEDIKUTE ÜHISPÖÖRDUMINE

LÄBIPÕDENUTE JA TERVETE LASTE VAKTSINEERIMISEKS PUUDUB VAJADUS JA PÕHJENDATUS

„VABADE KODANIKE DEKLARATSIOONILE” KOGUNEB TUHANDEID ALLKIRJU