PILTUUDIS: MEELEAVALDUS VABADUSE VÄLJAKUL

Suur fotogalerii

Meeleavaldus vaba ühiskonna kaitseks Tallinna Vabaduse väljakul.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eile, 23. oktoobril Tallinnas Vabaduse väljakul toimunud meeleavaldus vaba ühiskonna kaitseks keskendus faktilise sundvaktsineerimise peatamisele; vaktsiinipassidega ühiskonna lõhestamise lõpetamisele ja laste massilisele Covid-19 vaktsineerimisele.

Vaatamata mõnede inimeste arvamusele ja sotsiaalmeedias tehtud üleskutsele, et ajakirjandus ei peakski meeleavaldusele tähelepanu pöörama, jälgis siiski märgatav hulk ajakirjanduse esindajaid sündmuste käiku, mille põhikava kestis neli tundi. SAPTK poolt korraldatud meeleavaldus tõi kohale tuhandeid inimesi Eesti erinevatest piirkondades. Nii näiteks sõitis Pärnu rahvas nelja suure EKRE tellitud bussiga pealinna, kokku üle paarisaja inimese. Küsitluse põhjal ilmnes, et kohale tulid nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata inimesed.

Sõnavõttudega esinesid SAPTK juhataja Varro Vooglaid; molekulaarbioloogia magister Kaari Saarma; EKRE esimees Martin Helme; kaitseväest vallandatud kapten Karl Kalamees; ettevõtja Elvis Brauer; endine Tallinna kiirabi õde-brigaadijuht, kiirabitöötajate ametiühingu esindaja Joona Sõsa; kolumnist Malle Pärn; Pärnu kirjanik (:)kivisildnik; Kanal 2-e endine saatejuht Carmen Pritson; õendustudeng Artur Sirk; vaimulik Roland Tõnisson; portaalist Telegram Mariann Joonas; ajakirjanik Rodion Denissov; pianist Irina Zahharenkova; suure pere ema ja õpetaja Merje Tomson; portaali Meie Kirik peatoimetaja Veiko Vihuri; Objektiivi peatoimetaja Markus Järvi jt.

Lisaks kuvati suurele ekraanile tuntud inimeste sõnavõtte, usutlusi ja lühemaid repliike. Sõna said Eesti mikrobioloog ja viroloog Irja Lutsar, peaminister Kaja Kallas jt.

Meeleavalduse alguses ja lõpus laulis Tõnis Mägi. Muusika ja lauluga esinejaid oli teisigi: Silvia Ilves ja Emma Johanna ning Laikre perebänd jt.

Markus Järvi juhtis tähelepanu sellele, et meeleavaldusele pole kogunenud vaktsiinivastased ja rõhutas: „Muidugi pole me siin arstide ja meedikute ja nende siiraste pingutuste vastastena, vastupidi – neile kuulub meie siiras tänu. Aitäh, meedikud ja arstid!”

Järvi sõnul seisavad meeleavaldajad vastu apartheidile, sundvaktsineerimisele ja laste sundvaktsineerimisele.

Joona Sõsa luges ette teadlaste ja meedikute ühispöördumise, milles öeldakse muuhulgas, et vaktsiinide mõju haiguse leviku piiramisel populatsiooni tasandil on oluliselt väiksem algselt lubatust. Seetõttu peetakse ebaeetiliseks sotsiaalset survet vaktsineerimisele.

Järvi tunnustavad tänusõnad kuulusid ka politseile, kes tagas heas koostöös korraldajaga eeskujuliku korra ja turvalisuse.

Varro Vooglaid tegi pead paljastades sügava kummarduse kõigile meeleavaldusel osalejatele.

Urmas Saard