PRIIT-HENDRIK KALDMA: OMAVALITSUSED SAAVAD SAATKONDA KÜLLA KUTSUDA

Rumeenia suursaadik Călin Stoica ja nõunik Priit-Hendrik Kaldma Jõgeva vallavalitsuses. Foto: Kerttu-Kadi Vanamb / Vooremaa

Paar päeva tagasi andis portaal Külauudised ülevaate Rumeenia suursaadiku Călin Stoica visiidist Jõgeva valda. Infoveskile andis intervjuu ka suursaadiku nõunik Priit -Hendrik Kaldma, kes rõhutas tippdiplomaadi huvi Eestimaa looduse vastu. Veel rõhutas ta, et suursaadik on huvitatud koostööst erinevate Eestimaa piirkondadega.

Vastuvõtt Jõgeva vallavalitsuse ees. Pildil Jõgeva vallavalituse pearaamatupidaja Imbi Saar, abivallavanem Angela Saksing, Rumeenia suursaadik Călin Stoica ja abivallavanem vallavanema ülesannetes Viktor Svjatõšev. Foto Eva-Kristi Hein

Iga Eestimaa piirkond ja selle elanikud on erinevad. Millisena jäi Rumeenia suursaadikule meelde Jõgevamaa?

Suursaadikule meeldis väga Jõgevamaa vahetu loodus täis vahelduvaid põlde, voori ja metsade rohelust. Metsade hoidmine ja looduslähedus meenutasid talle tema kodumaad. Paraku käib Rumeenias püsiv võitlus metsade säilitamise nimel. Karpaatide jalamil on veel alles Euroopa ühed vähesed ürgmetsad. Eriti liigutatud oli saadik aga jõgevamaalaste väga soojast vastuvõtust ja seda nii vallavalitsuses, Kuremaa lossis kui ka mujal. Eraldi suured tänud külaskäigu organiseerimise eest abivallavanematele Viktor Svjatõševile ja Angela Saksingule.

Milliseid Eesti maakondi on plaanis suursaadikul veel lähemas või kaugemas tulevikuks külastada. Kas omavalitustel on võimalik ka ise küllakutset saata, arvestades Rumeeniaga välissuhete arendamise soovi?

Plaanis on külastada Pärnut, Narvat, Hiiumaad, Saaremaad, Viljandit, Kihnu saart ja teisi piirkondi. Kindlasti on plaanis tulla tagasi ka Jõgevamaale. Jah, loomulikult saavad omavalitsused saatkonda külla kutsuda. Saatkonna üheks ülesandeks on Rumeeniat Eestis tutvustada ja toetada Eesti ning Rumeenia suhete arendamist nii riiklikul kui ka kohalikul tasandil. Heaks näiteks on Jõgeva valla koostöö Mărăcineni omavalitsusega Rumeenias. Loodame, et laste loome- ja muusikalaagrid saavad peagi jätkuda ning püüame aidata kaasa ka koostööle teistes valdkondades: maaviljelus, äri, kultuur, turism jne.

Kuidas teist endast sai Rumeenia suursaadiku nõunik? Kuidas õppisite selgeks rumeenia keele?

Rumeenia saatkond otsis endale kohalikku kaastöölist. Kandideerisin ja osutusin väljavalituks. Rumeenia keelt ma veel ei oska, aga üritan tasapisi omandada. Tegemist on äärmiselt huvitava keelega, mis on üks lähimaid suguluskeeli ladina keelele.

Jaan Lukas

Samal teemal:

RUMEENIA SUURSAADIKU VISIIT JÕGEVA VALDA TÕOTAB TUGEVAT SÕPRUST JA KOOSTÖÖD