SELJAMETSA LAADAL ÖELDAKSE: ENNE TALVE VARUD SALVE!

Fotogalerii

Riina Mutli, Paikuse Naisteühing Marta MTÜ juhatuse liige. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu Paikuse osavallas Seljametsa sügislaata korraldanud Paikuse Naisteühing Marta MTÜ tõi täna küla rahvamaja õuealale üle kolmekümne müüja, kelle kauba vastu tundsid huvi sajad külastajad.

„Mõtlesime väga pikalt, kas teha laata või mitte? Kui jah, siis kas sees või väljas, ei teadnud ilma ette ennustada. Otsustamisel pidime arvestama koroonaga. Lõpuks otsustasime siiski, et traditsiooniga tuleb jätkata ka vaatamata segastele aegadele,” rääkis Marta juhatuse liige Riina Mutli, üks paljudest korraldajatest. „Nähes tänast rahvahulka ja õnnelikke nägusid me enam ei kahelnud, et otsus oli õige. Kohale tuldi varakult, esimesed juba seitsme paiku, kuigi ametlik avamise aeg oli kell 11. Meie alatine hüüdlause „Enne talve varud salve!” ongi olnud iga-aastase sügislaada eesmärk.” Riina hinnangul on väikesed külalaadad kaks korda hubasemad võrreldes suurte linna laatadega. „Esimest korda tulevad inimesed ütlevad ahhetades kui armas on teie juures olla: nii soe seltskond. Alati tulevad meie juurde tagasi need, kes just sellist hubasust otsivad. Enamuse moodustavad vanad laadalised, aga on ka palju uusi.”

Mida kõike laadal silma hakkas? Ühel laual oli must pässik, klaaspurgid metsiku chaga ekstrakti, mee ja ingveriga. Chaga (must pässik) immuno eliksiir on Eestis toodetud tõeline väejook, mille kohta sai letist lähemaid selgitusi. Pudelitesse oli villitud vahtra siirup ja chaga.

Talve tulekul võis osta alpaca villaseid sokke. Nuki talu soojad saiad läksid nagu soojad saiad. Rikkaliku valikuga õnneloosis võis oma õnne proovida, sest iga 2 euroga ostetud sedel oli võidupilet. Maarja Sepp oli kohal Maarjakase savikoja toodetega. Põnevust tekitasid viie ja poole aastase Lille Ly savitööd.

Keset kauba rohkust ei võinud unustada Riinalt kuuldud sõnu: talve varud salve! Võis osta kartulit, sibulat, sarapuu pähkleid, ülisuuri eesti ploome ja palju muud. Samuti sai ennast kostitada maitsvate kondiitritoodetega.

Päevajuht oli lustliku loomuga Anita Elend, kes andis sõna laadalisi tervitama tulnud Paikuse osavallajuhile Kuuno Erkmannile ja kõigile kauplejatele oma kauba tutvustamiseks. Kauplejaid oli lisaks kohalikele Tori vallast, Sindist, Vändrast, Märjamaalt, Häädemeestelt ja mujalt. Häädemeeste vallas toimetav Kärbi talu pakkus laadarahvale ratsutamist. Julgustamaks rahvast julgemalt ratsutama ronis Anita ka ise musta suksu selga. Ratsmeid hoidev härrasmees upitas abivalmilt kõiki hobuse selga ja aitas neid maha. Ise tallas lusti pärast looma selga lausa kahel jalal püsti seistes, nagu tsirkuse areenil.

Kärbi talu ratsul Seljamaa laadale. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Esimese etteaste tegi meelelahutusklubi Kuu segarahvatantsu rühm, kelle tantsuspektri moodustavad folkloorsed- ja stiliseeritud rahvatantsud ning nii rahvaliku- kui ka kaasaegse tantsukunsti autoritantsud. „Nende tants ja muusika on ilu, mis mõeldud igale huvilisele,” tutvustas päevajuht. „Oleme, et sellest ilust saaks rõõm ja rõõmust jälle tants… Tants, mis naeratab Kuud,” ütlevad tantsijad.

Algse kava kohaselt oodati Seljametsale suupilliklubi Piccolo, kes olnud koos ja oma muusikat jaganud inimestega ligi 26 aastat. Aga kujunes nii, et nende asemel musitseeris kolmekordne Pärnu Harmoonikafestivali rahvamuusika võitja, Pärnumaa parim lõõtsamees Rein Pihelgas. Pärdi Ukuaru valss tõi laadarahva seast mõnegi paari muusika rütmis tantsima.

Helipuldis istus Sindi mees Priit Kask, kes samuti kostitas muusikapaladega.

Päevajuht juhtis tähelepanu sellele, et 10. oktoober on alates aastast 1996 ülemaailmne vaimse tervise päev. „Miks mitte siis üheskoos tähistada sügislaata ja samas kosutada sellega oma vaimset tervist. Meil on kohal väga tublid ja töökad inimesed, kes on palju tööd teinud selle nimel, et kasvatada oma aia- ja põllusaaduseid. Nüüd on nad tulnud oma parimat kraami kallitele külastajatele pakkuma.”

Martad: „Enne talve varud salve!”

Seljametsa muuseumis näidati kogupere multifilmi „Felix ja peidetud varandus“. Kaheteistkümnene Felix on veendunud, et tema kahe aasta eest merel kadunuks jäänud isa elab. Poiss asub teele, kaaslasteks endine kalur Vana Tom, ühejalgne kleptomaanist papagoi Kräuks ja kass, kes käitub nagu koer. Teekond viib nad Musta Varju saarele, mille maa-alust salakogukonda juhib hindamatu varanduse haldur, suurushull Morgaa.

Seljametsa muuseumi töötaja Priidu Leok kõneles lauatennisest. Telkide taga lindiga ümbritsetud alal said noored pinksi sõbrad mängida kahel laual lauatennist. Igale mängijale andis Priidu olenemata mängu tulemusest kuldse šokolaadimedali.

Martad jagasid kauplejatele värske kapsa boršši. „Mitte keegi kauplejatest ei pea laadalt lahkuma tühja kõhuga,” rõhutas Riina.

Kärt Saard & Urmas Saard

Samal teemal:

Seljametsa sügislaadal nägi tõeliselt mürakat kõrvitsat

Martad pidasid laata

Share via
Copy link
Powered by Social Snap