TULEVAL AASTAL KÕRGENDATUD MÄÄRAS HAMBARAVIHÜVITIS TÖÖTUTELE JA TOIMETULEKUTOETUSE SAAJATELE

Illustreeriv pilt. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Valitsus kiitis heaks ja saatis Riigikokku ravikindlustusseaduse muudatused, millega laiendatakse kõrgendatud määras hambaravihüvitise saajate ringi töötutele ja toimetulekutoetuse saajatele.

Praegu on võimalik kõrgendatud määras ehk 85 euro ulatuses aastas saada hambaravihüvitist üle 63-aastastel töövõimetuspensionäridel, vanaduspensionäridel, osalise või puuduva töövõimega inimestel, rasedatel, alla 1-aastaste laste emadel ning inimestel, kellel on terviseseisundist tulenevalt suurenenud vajadus hambaraviteenuste järele.

„Uuest aastast lisanduvad neile sihtrühmadele ka registreeritud töötud ja toimetulekutoetuse saajad, keda on arvestuslikult ligikaudu 55 000,“ ütles minister Tanel Kiik. „Alla 19-aastastele on Eestis hambaravi tasuta. Seega tuleks mistahes lapse hambaravi mure korral kasutada võimalust pöörduda arsti poole.“

Alates 1. jaanuarist 2018 saavad kõik täiskasvanud ravikindlustatud inimesed aastas 40 eurot hambaravihüvitist. Hüvitis kehtib esmavajalikele hambaraviteenustele ja seda saab kasutada haigekassaga lepingu sõlminud hambaraviasutustes üle Eesti. Patsiendi omaosalus 40 eurose hüvitise puhul on 50% ja 85 eurose hüvitise puhul 15% hambaraviarvest. Hüvitise summa arvestatakse arvest maha hambaravikabinetis kohapeal. Lisaks on kõigil üle 63-aastastel inimestel, töövõimetus- ja vanaduspensionäridel ning osalise või puuduva töövõimega inimestel võimalik kasutada kolme aasta jooksul 260 euro eest proteesihüvitist.

Hambaravi- ja proteesihüvitise jääki näeb riigiportaalis e-teenuses Minu hambaravi- ja proteesihüvitiste info. Soodustuse summa kehtib ühel kalendriaastal.

KU päevatoimetaja