UUEL NÄDALAL SAAB PÄRNU PÄIKESE KOOL NURGAKIVI

Pärnu Päikese kooli ehitus 15. septembril. Foto: Ain Saare

Pärnu Päikese kooli uue õppehoone ehitus on jõudnud sinnamaale, et esmaspäeval, 20. septembril asetatakse uuele koolimajale nurgakivi.

Pärnu Päikese kooli ehitus linnulennult 15. septembril. Foto: Ain Saare

Rõugu 8a rajatav Päikese kool on põhikool, kus õppetöö toimub lihtsustatud riikliku õppekava alusel toimetuleku- või hooldusõppes. Koolis õpivad lapsed, kellel on üldjuhul lisaks hariduslikele erivajadustele ka meditsiinilised erivajadused ning kellele tavakool ei suuda lapse puudespetsiifikast lähtuvat õpet pakkuda.
Pärnu linnas ja maakonnas on Päikese kool ainuke eesti- ja venekeelne toimetuleku- ja hooldusõpet pakkuv haridusasutus.

Kuni selle aasta kevadeni tegutses Päikese kool nõukogudeaegses lasteaiamajas, mille seisukord ja ruumilahendus ei vastanud koolipere vajadustele.

Pärnu Päikese kooli ehitus linnulennult 15. septembril. Foto: Ain Saare

Uus põneva kärjekujulise arhitektuuriga koolimaja on Pärnu Päikese kooli direktori Marju Trumsi sõnul enamat kui lihtsalt õppehoone. See on kompetentsikeskus, mis täidab Päikese kooli kõige olulisema eesmärgi: loob toimetuleku- ja hooldusõppekava õpilastele hariduse omandamiseks ning toetavate teenuste pakkumiseks sobivad võimalused.

72,5 meetrit pikk ja 33,2 meetrit lai uus koolimaja on ühekorruseline ja mõeldud 50 õpilasele. Hooneplaan moodustub kärjekujulistest moodulitest, mille kesksed osad (saalid) on kõrgemad. Klassiruumide sissepääsud on planeeritud nii, et kahe klassi peale oleks üks sissepääs, peauksest sisenedes avanevad saal ja söögisaal, mida on võimalik omavahel ühendada.

Pärnu Päikese kooli ehitus linnulennult 15. septembril. Foto: Ain Saare

Koolimajja tulevad omaette klass individuaaltööks, käsitööklass, muusikaklass, muusikateraapia ruum, meelte- ehk tunnetustuba, rahuruum ja multifunktsionaalne ruum, mida saab kasutada aula ja võimlana. Õppetöö, toitlustuse, kooli raamatukogu, arhiivi ja personaliga seotud ruumide kõrval on tulevases koolimajas veel füsioterapeudi ruum, mullivann ja vibroakustilise voodiga ruum.

Hoone fassaadi hakkavad katma tumehallid tellised, viiekraadise kaldega katust tumehall valtsplekk. Aknaraamid ja uksed tulevad kollased, mis moodustavad soliidse halli taustaga efektse kontrasti.

Majja paigaldatakse soojustagastusega muutuva õhuvooluhulgaga ventilatsioonisüsteem, mille juhtimine toimub CO2 ja temperatuuriandurite alusel. Hoone kütmiseks kasutatakse kaugkütet, lokaalse taastuvenergia tootmiseks päikesepaneele.

Pärnu Päikese kooli uue õppehoone arhitektid on Jane Teresk ja Alice Philips.

Pärnu Päikese kooli ehitus linnulennult 15. septembril. Foto: Ain Saare

Hoonet ehitab osaühing Optimus Ehitus.

Pärnu linn sai Päikese koolile uue õppehoone ehitamiseks 3 794 407 eurot toetust hariduslike erivajadustega õpilastele suunatud põhikoolide võrgu korrastamise investeeringutest, mida rahastab Euroopa regionaalarengu fond. Riigihanke tingimuste kohaselt peab uus koolimaja olema üle antud järgmise aasta 25. juuliks, järgneb hoone sisustamine, et kool saaks 1. septembrist 2022 õppetööd alustada.

KU päevatoimetaja