KASEPÄÄ ELUÕIED JA VINGERJAS LAULAVAD EESTI ERINEVATES PAIKADES

Ansamblite Eluõied ja Vingerjas liikmed Kasepää rahvamajas esinemisrõivaste näituse taustal. Foto: erakogu

Hiljuti tähistasid ühiselt kümnendat sünnipäeva Mustvee vallas Peipsi rannikul asuva Kasepää Rahvamaja naisansamblid Eluõied ja Vingerjas. Esimese kümnendini jõudnud muusikakollektiivide naistele pakub laulmine võimalust esineda erinevatel muusikasündmustel ning meeldivas keskkonnas koosolemist nautida.

Ansamblite Vingerjas ja Eluõied sünnipäevapidu peeti 5. septembril Kasepää Rahvamajas. Enne seda tehti lauljatega ühine väljasõit ja külastati Kalevipoja muuseumit.

„Hakkasime tasapisi laule õppima. Repertuaar kogunes. Kõigepealt esinesime oma rahvamaja üritustel ja siis julgesime juba ka majast väljapoole minna. Kui meel on hea ja süda soe ning ka tööd ja vaeva on nähtud, siis läheb ka esinemine korda,” rääkis juhendaja Diana Siirak, kes kutsus ansambleid juhendama Kasepää rahvamaja toonase juhendaja Terje Lille.

Küsimusele, mida lauluharrastus annab, vastasid ansamblite liikmed praktiliselt ühiselt, et kõige toredam on kodust välja saamine ja koos käimine. „Mind kutsus ansamblisse Eluõied juhendaja Diana Siirak ja nii ma viiendat aastat juba laulan. Laulmine meeldis mulle juba koolipõlves,“ rääkis Ingrid Hints.

Kasepää ansamblite esinemisrõivad. Foto: Jaan Lukas

Ansamblite Eluõied ja Vingerjas laul on kõlanud nii kodupiirkonna, Jõgevamaa kui ka üle-eestilistel kultuurisündmustel. Nii on üles astutud Kasepääl Kalevipoja Kala ja Veefestivalidel, Mustvee valla laulu- ja tantsupidudel, Jõgevamaa laulu-ja tantsupidudel, maakonna memme-taadi suvepidudel, Palal seenioride laulupäevadel, Kääpa Laulupäeval, Otepää Talveöölaulupeol, Puka Öölaulupeol, Tartu Popkooripeol, rahvuslikul pärimuspeol Baltica, Toilas Peipsiäärsete maakondade laulupeol, Kambja Lüüral jne. Tavakohased on esinemised ikka omas armsas rahvamajas või siis naaberkultuuriasutustes advendi ja jõulude ajal, Eesti Vabariigi aastapäeval, emadepäeval, jaanipäeval, pensionärideklubi Pilliroog, Mustvee pensionäride seltsing Sõprus ja Raja Vabaajakeskuse üritustel.

Praegu on Kasepää rahvamajas avatud ansamblite Eluõied ja Vingerjas esinemisrõivaste ja fotode näitus „Ajalugu läbi lauljate“, mida saab veel külastada kuni 30. septembrini. Üheks vahvaks kostüümiks on Omedu jõelaevastiku madruste vorm, mis oli seljas mitmetel lustakatel etteastetel. Paljud esinemiskostüümid on õmmeldud Eluõite laulja ja ansambli ühe asutaja liikme Lea Mangulsoni poolt.

Ansamblite Eluõied ja Vingerjas lauljad enne lauluproovi vestlusringis. Foto: Jaan Lukas

Ansamblis Eluõied laulavad: Elle Pintson, Eha Nõmm, Maie Eisen, Ingrid Hints, Marge Kalda, Aino Martensoo, Helene Kask, Maie Kuusk. Endised lauljad: Lea Mangulson, Ene Rasin, Maret Vooder, Maie Hiir, (meie seast lahkunud) Juta Nõmme.

Ansamblis Vingerjas lauavad: Natalia Mägi, Tiia Kalm, Tiina Treial, Maris Rohtla, Irina Võssokova, Marika Kask. Endised lauljad: Liina Siirak, Ülle Mänd, Eve Piiri, Margarita Jürgenstein, Ave Tamm, Kaiti Tooming, Heli Heinsaar, Egle Sisask ja ka üks meeslaulja Renee Rumm.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap