HÜVASTI LONIIDA BERGMANN

Naismehhanisaatorite kokkutulekute korraldaja ja kultuuriedendaja Loniida Bergmann. Foto: Väino Valdmann

Septembrikuu kümnes päev viis igavikuteele teeneka põllumajandustöötaja – naismehhanisaatori, ühiskonnategelase, koduloouurija ja kogukonnaelu sädeinimese Loniida Bergmanni.

Loniida Bergmann sündis 6. oktoobril 1934. aastal Jõgevamaa toonases Võisiku valla Kaavere külas. Neiuna alustas õpinguid Põltsamaa masinatraktorijaamas. Tema töö masinateks said traktor T-14, ehk “Pleki Karla”, lahtise kabiiniga kombain SK-4, linttraktor KT-74, ehk “Kata”. Üle kolmekümne aasta rasket, kurnavat ja musta tööd – külmas lumes ja vihmas, lõõskavas päikeses. See polnud mure, ega ka lõbu, kuigi oli rohkelt kordumatut ilu, on Loniida rääkinud.

Oma elutäiuse pühendas ta kodukandile. Ajaloo huvist sündis Võisiku Kundrussaare Külaselts Ewa, Võisiku mõisahärra Timotheus von Bocki eestlannast abikaasa Ewa auks. Uurimistöö raames kohtus ajaloolise romaani „Keisri Hull” autori Jaan Krossiga, hooldas von Bockide viimast puhkepaika. Ta lõi edukalt kaasa Jõgevamaa Kodukandiühenduse tegevuses. Jõgevamaa Kodukandiühendus omistas talle 2004. aastal Sädeinimese aunimetuse. Koduloo uurijana sai Loniidast Eesti Rahva Muuseumi korrespondent. Tema kogutud mälestused Eesti Põllumajandusmuuseumis naismehhanisaatorite tööst ja vabariiklikest kokkutulekutest jäävad meenutama aegu ja erilisi masinanaisi, ent soov, rajada naistraktoristide mälestusmärk, jäi pooleli.

Teda valiti korduvalt Põltsamaa vallavolikogusse.

Kultuuritegelasena andis Loniida Bergmann hoo sisse Võisiku naisrahvatantsurühmale, Võisiku naiskoorile, kapellile Triller ja naisansamblile Lõo. Loniida Bergmannist valmis film „Lonni”, mille autoriks Põltsamaa foto- ja filmimees Väino Valdmann. Filmi saab vaadata ka internetist.

Jää hüvasti! Sõpradele ja headele tuttavatele lihtsalt Lonni. Sind jäävad meenutama kallid lähedased, sõbrad ja sajad naismehhanisaatorid üle terve Eesti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap