12. SEPTEMBRIL TÄHISTATAKSE VANAVANEMATE PÄEVA LIPUPÄEVANA

Ühine lipu heiskamine. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Vanavanemate päeval heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Lipu heisakmise õigus on teistelgi majaomanikel.

Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell 8 ja langetatakse päikeseloojangul. Riigikantselei teatel on vanavanemate päeva tähistamise eesmärgiks tänada ja avaldada austust vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest. Vanavanemate päeva tähistatakse igal aastal riikliku tähtpäevana septembri teisel pühapäeval.

Riigikogu täiendas lipupäevade loetelu mullu 12. novembril, lisades oma otsusega kaks uut lipupäeva – 1. juunil tähistatava lastekaitsepäeva ja vanavanemate päeva. Tänavu on Eestis kokku 18 korralist lipupäeva.

Vanavanemate päeva tähistatakse mujalgi maailmas. Ameerika Ühendriikides seadustas president Jimmy Carter 1979. aastal oma allkirjaga vanavanemate päeva rahvuspühana. Ameeriklased tähistavad vanavanemate päeva tööpühale (Labor Day, tähistatakse septembri esimesel esmaspäeval) järgneval esimesel pühapäeval ehk tavaliselt samal päeval, mil eestlased. Samuti tähistatakse vanavanemate päeva riikliku tähtpäevana või rahvuspühana Kanadas, Prantsusmaal, Itaalias, Poolas, Inglismaal. Kõik riigid tähistavad seda päeva erinevatel kalendrikuudel. Kui Eestis on tegemist ilmaliku tähtpäevaga, siis Poolas on vanavanemate päev seotud katoliku kiriku usupühaga.

KU päevatoimetaja