„KODUKOHA KOMPASSI” EELVIIMASES PEATUSPAIGAS VALGAS

Vaade Valgas Vabaduse tänavale. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Valga Keskraamatukogus avatakse 14. septembril kell 15 rändnäitus „Kodukoha kompass“, mis tutvustab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning ärgitab kohalikke neil teemadel kaasa rääkima.

Kompass-kettale kogutav kohalike hinnang näitab otsustajatele, millega on inimesed oma kodukohas rahul ja milles nähakse veel arenguruumi. Näituse avavad Eesti Koostöö Kogu juht Kairi Tilga ja Valga vallavanem Monika Rogenbaum.

Näituse idee lähtub eelmisel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 „Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud“ ja uurib, mis teeb ühest linnast, linnaosast, külast, tänavast või keskväljakust meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla.

Näitusega on kaasas praktiline kompass-ketas, millel saab mugavalt hinnata oma kodukoha avaliku ruumi kvaliteeti ja pidada ruumiteemalisi arutelusid.

„Meie eesmärk on kogukondi inspireerida, anda inimestele teadmisi avaliku ruumi mõjust meie igapäevaelule ning mis põhiline, et tekiks elukeskkonnateemaline edasiviiv arutelu ja dialoog”, sõnas näituse kuraator Kairi Tilga.

Näitus „Kodukoha kompass“. Foto: Eesti Koostöö Kogu

„Mul on väga hea meel tõdeda, et näitus jõuab viimaks Valka, kus on viimastel aastatel aktiivselt tegeldud kahaneva linnaruumi kujundamisega. Näitus annab kindlasti uue võimaluse hinnata kodukoha kompassi abil Valga praegust avalikku ruumi ning mõelda kaasa, mida saaks veelgi paremaks teha. Saame teada, milliseid elukeskkonna teemasid tajuvad valgalased kriitilisemalt ja millega ollakse rahul ning võtame seda teavet edaspidi arvesse,” ütles Rogenbaum.

13. septembri toimub Valga Vabaduse tänava avaliku ideekorje raames arhitekt Elo Kiiveti loeng „Kõik teed viivad keskväljakule“. Loeng toimub koostöös Valga Vallavalitsuse ja Eesti Koostöö Koguga ja on osa näituse loenguprogrammist.

„Kodukoha kompass“ on toimunud Paides, Rakveres, Narvas, Põlvas, Võrus, Raplas, Kuressaares ja Kärdlas. Valga on enne Viljandit eelviimane peatuspaik ja näitus on Valga Keskraamatukogus avatud 12. oktoobrini.

Näituse autoriteks on urbanistid Teele Pehk ja Elo Kiivet. Näitust toetavad Eesti Kultuuriministeerium ja Kultuurkapital.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap