JUSTIITSMINISTER ANDIS 32 INIMESELE ÜLE VABADUSE TAMMEPÄRJA AUMÄRGID

Uudist täiendatud fotogaleriiga

Vabaduse Tammepärja aumärgi laureaadid koos justiitsministri ja komisjoniga, 31.08.2021. Foto: Arno Mikkor

Täna tunnustas justiitsminister Maris Lauri Vabaduse Tammepärja aumärgiga 32 inimest, kellel on väärilisi teeneid Eesti riigi ja rahva lähiajaloo mälestuse hoidmisel ja edasi andmisel, vabadusvõitluses ja relvastatud ning relvastamata vastupanuliikumises osalemisel, samuti Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise jäädvustamisel.

Tunnustuse pälvinute hulgas on inimesi, kes osalevad vabatahtlikuna aktiivselt erinevate mäluorganisatsioonide ja seltside töös, et säilitada, jäädvustada ja edasi anda Teise Maailmasõja, küüditamise ning vabadusvõitluse minevikulugu; Kaitseliidu taastamise ja tegevusega seotud inimesi; neid, kes kannavad hoolt sõjahaudade ja mälestusmärkide eest ning neid, kes hoiavad au sees isamaalist kasvatust ja annavad järeltulevatele põlvedele edasi vastupanuliikumise mälestust.

„Inimlikest omadustest need kõige austusväärsemad – julgus, leidlikkus, jõud ja oskus seista enda ja teiste eest – seonduvad tamme ja tammepärjaga. Täna tunnustame Vabaduse Tammepärja aumärgiga Eesti inimesi, kes oma igapäevase väsimatu töö, hoiakute või tegutsemiste läbi esindavad neid inimlikke omadusi,“ ütles justiitsminister Maris Lauri oma kõnes.

„Ükski rahvas ei suuda kesta, kui tal pole jõudu säilitada oma omapära, keelt ja kultuuri. Me oleme õnnelik rahvas, sest meil on olnud seda jõudu, meie keel ja kultuur on elujõuline, kuigi meid on ainult miljon. Seda enam peame tunnustama ja mäletama neid, kes meie rahva ja riigi püsimajäämise eest on seisnud – igaüks omal moel,“ ütles minister Maris Lauri. „Me ei tohi unustada, kes me oleme ja kuskohast me tuleme. Seepärast on oluline, et need, kes meil mäletada aitavad ja mälestusi hoiavad, saaksid tunnustatud.“

„Mõtleme nendele, kes vastsündinud vabariigi eest relv käes võitlesid, võõrvõimule vastu astusid ega loobunud lootmast ka kõige pimedamal okupatsiooniajal. Ja mõtleme nendele, kes hoiavad ja mäletavad. Tänu teile oleme täna siin, tänu teile on meil oma riik,“ sõnas Maris Lauri aumärgi pälvinutele. „Jätkugu teil pikka iga ja tervist, mida tammepuu samuti sümboliseerib. Jätkugu seda ka meie armsal riigil,“ soovis Lauri.

Vabaduse Tammepärja aumärgi pälvisid:

Eevi Laula – Harjumaa

Rando Kuustik – Harjumaa

Merike Jürjo – Harjumaa

Andre Lilleleht – Harjumaa

Elle Lees – Harjumaa

Urmas Reinsalu – Harjumaa

Urmas Selirand – Hiiumaa

Ivika Maidre – Ida-Virumaa

Oleg Sesk-Harmut – Ida-Virumaa

Ülo Pärn – Jõgevamaa

Rünno Savir – Jõgevamaa

Vello Laprik – Järvamaa

Uno Aan – Järvamaa

Ivari Rahula – Läänemaa

Villu Jahilo – Lääne-Virumaa

Margus Kalda – Lääne-Virumaa

Aadu Jõgiaas – Põlvamaa

Urmas Esna – Pärnumaa

Isabella Maripuu – Pärnumaa

Aare Hindremäe – Raplamaa

Peep Ummalas – Raplamaa

Mart Puusepp – Saaremaa

Asta Salumaa – Saaremaa

Eha Kaljuvee – Tartumaa

Ivar Sibul – Tartumaa

Andu Uus – Tartumaa

Hilja Karjus – Valgamaa

Maia Rebane (sünd Särev) – Viljandimaa

Harry Rebane – Viljandimaa

Lenno Lüüs – Võrumaa

Ülo Isberg – väliseesti

Indrek Grabbi – väliseesti

KU päevatoimetaja