NOORSOOTEATER ALUSTAB JUUBELIHOOAEGA

“Ninasarvik” Mart Müürisepp. Foto: Riina Varol

Eesti Noorsooteater alustab sündmusrikast 70. hooaega etendusega pühapäeval, 5. septembril. Septembris jõuavad publiku ette ka esimesed uuslavastused, A. H. Tammsaare „Poiss ja liblik” väikelastele ning Eugène Ionesco „Ninasarvik” noortele ja täiskasvanutele.

„Saame minna rõõmuga vastu teatri 70. hooajale, väärtuseid hoides ja uuenedes, nii klassikuid tõlgendades kui uusi autoreid lavale tuues,” ütles Eesti Noorsooteatri kunstiline juht Mirko Rajas. „Teater jätkab oma lavastusliigilisi otsinguid visuaalteatrimaastikul, tuues uuel hooajal repertuaari mitmeid vormiliselt mitmekülgseid uuslavastusi nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele.”

Proovis “Poiss ja liblik” Mirko Rajas. Foto: Andres Roosileht

Hooaja esimene esietendus on 12. septembril, mil jõuab lavale A. H. Tammsaare filosoofiline miniatuur „Poiss ja liblik”. Lavastaja Leino Rei käe all valmib poeetiline lugu hoolimisest ja hoolimatusest, märkamisest ja vastutusest. Sõnadeta lavastus on mõeldud väikelastele kolmandast viienda eluaastani.

Sander Pukk lavastab maailma absurdiklassiku Eugène Ionesco „Ninasarviku” noortele ja täiskasvanutele. Inimkäitumise absurdsust peegeldaval lool on ajatu poliitiline ja moraalne mõõde. Esietendus on 26. septembril Ferdinandi saalis.

Eesti lastekirjanduse vanema põlve autor Ernst Peterson-Särgava kirjapandud ennemuistsed jutud Reinuvader Rebasest jõuavad laste ette Anne Türnpu lavastuses „Repan, säh, põll” 5. novembril.

Jaanuaris mõtestab Juhan Liivi elu ja loomingut lavakunstikooli 30. lend Mirko Rajase lavastajakäe all. Veebruaris toob Astrid Lindgreni lasteromaani „Röövlitütar Ronja” dramatiseeringu lavale Taavi Tõnisson. Esmakordselt on Noorsooteatris lavastamas Kersti Heinloo. Tema käe all jõuab kevadel publiku ette Eestis elanud paruness Eveline von Maydelli siluetikunstist inspireeritud lavastus, mille kunstnikutöö teeb Kristjan Suits. Noorsooteatris uus lavastaja on ka Daniil Zandberg, kes toob lavale Nikolai Gogoli „Sineli” tõlgenduse nukkudega. Päris uute autoritena on järgmisel hooajal Noorsooteatris külas Indrek ja Eva Koff, kellega koostöös valmib hooaja lõpus suvelavastus.

Teatri kunstilise juhi Mirko Rajase sõnul on teater viimastel aastatel saanud tunda, mis juhtub, kui teatri tegemine ootamatult katkeb. „Oleme saanud aga tunda ka erakordset rõõmu, kui luba mängida tagasi antakse. Ja võin kinnitada, et mitte miski muu ei täida teatrit ja selles töötavaid inimesi suurema rõõmuga, kui võimalus kohtuda publikuga, luba mängida, katsetada ja otsida.”

Juubelihooajal on varuks mitmeid loomingulisi ja lavastuslikke üllatusi, mis annavad võimaluse kohtuda Eesti Noorsooteatri näitlejatega, avavad teatri telgitaguseid ja ajalugu ning pakuvad avastamisrõõmu nii nooremale kui vanemale vaatajale. Alustab ka Noortestuudio uus lend, kuhu toimuvad vastuvõtukatsed 18. septembril.

Nukuteatrimuuseum. Foto: Mattias Malk

Teatri juubelit tähistab ka Nukuteatrimuuseum. „Juubelihooaja tähistamine saab alguse 5. novembril, mil avame armastatud nukunäitleja ja -lavastaja Helle Laasi 80. juubelile pühendatud näituse,” ütles Nukuteatrimuuseumi juht Iti Niinemets. „Hooaja vältel toimub kaks kogumisaktsiooni: ootame muuseumisse tagasi kunagi teatrist kodudesse rännanud nukke ning külastajate esimesi mälestusi nukuteatrist. Teatri sünnipäeval märtsis avame ajaloonäituse, kus on kajastatud Nukuteatri seitse kümnendit näidetega silmapaistvatest inimestest, lavastustest ja nukkudest.”

Uuele hooajale läheb teater vastu uue logo ja visuaalse identiteediga, mis on välja töötatud teatri disaineri Helmi-Elfriede Arraku ja peakunstniku Rosita Raua eestvedamisel. Uue ilme rakendamist alustatakse teatri 70. hooajal järk-järgult ja sujuva üleminekuga.

“Ninasarvik” Mart Müürisepp. Foto: Riina Varol

„Täname südamest oma publikut, kes meiega kaasas käib ja kasvab, ning tervitame kõiki neid, kes Eesti Noorsooteatrisse alles oma tee leiavad,” ütles Rajas.

Eesti Noorsooteater on noore vaataja teater, mis otsib oma lavastustes kõnetava sisu ja vormi rikastavat dialoogi. Väljendusvahendite seas on olulisel kohal visuaalteater. Teatri juurde kuuluvad Nukuteatrimuuseum ja rahvusvaheline visuaalteatrifestival Tallinn Treff.

KU päevatoimetaja