RAHVUSVAHELISEL POKSIPÄEVAL MEENUTATI ERICH LUKINIT

Vello Kade kõnet pidamas poksikorüfee Erich Lukini kalmul. Tagaplaanil poksiveteranid Jaak Üprus, Urmas Lastik ja Jaan Olari. Foto erakogust

Tartus mälestati rahvusvahelisel poksipäeval rahvusliku poksikultuuri suurkuju Erich Lukinit.

27. augustil tähistati Tartus rahvusvahelist poksipäeva mälestuskogunemisega Vana-Peetri kalmistul legendaarse spordiõpetaja ja treeneri Erich Lukini kalmul.

Erich Lukinit meenutasid tema viimasel puhkepaigal Eesti Poksiliidu kauaaegne president ja legendaarne treener Vello Kade ja Tartu poksiveteranid Hurmas Lastik, Jaan Olari ning Jaak Üprus.

Eesti poksikuningas Erich Lukin sündis 8. detsembril 1905. aastal Tartus, lõpetas 1927 Hugo Treffneri gümnaasiumi, 1931. aastal Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna, 1935 omandas kesk- ja kutsekooli võimlemisõpetaja kutse. Sportima hakkas 1925. aastal.

Erich Lukin oli 1926. aastal Tartu keskkoolide kõrgushüppemeister ja 1936. aastal kaitseliidu meister sõjalises kolmevõistluses. Poksis võistles Lukin 36 korda (ka Riias ja Liepājas). Ta võitis Eesti meistrivõistlustel kehakaalus kuni 67 kg 1931. aastal hõbeda ja 1932. aastal pronksi.

Lukin tegutses ka poksi-, maadlus-, sõudmis-, kergejõustiku-, pallimängu-, ujumis-, rattasõidu- ja suusakohtunikuna.

Ta oli aastatel 1931–34 Tartu 17. algkooli kehalise kasvatuse õpetaja, 1934–37 Tartumaa spordiinstruktor, 1937–44 ja 1950–55 Võrus keskkooli kehalise kasvatuse õpetaja, 1945–50 TRÜ vehklemise ja poksi kateedri vanemõpetaja ja juhataja, 1955–58 poksi vanemõpetaja (poksiõpetaja ka EPA-s) ning 1958–71 Tartu 13. kooli kehalise kasvatuse õpetaja.

„Praegu mil meie naisvehklejad tõid Eestimaale üldrahvaliku rõõmu on aktuaalne märkida, et Erich Lukin on õpetanud vehklemist ka kuulsale vehklemistreenerile Endel Nelisele, kes tõi vehklemisele kuulsust ennekõike oma kodulinnas Haapsalus ja kogu Eestis,” ütles poksiveteran, psühhiaater Jaan Olari, kes Tartu 13. 8. klassilises koolis oli Erich Lukini õpilane ja pälvis temalt auhinnaks kuradikuju, mis pidi sümboliseerima sportlikku tahet ja vastupanu.

Põhjalikult spordilugu uurinud arsti Jaan Olari sõnul oli Erich Lukin sporditegelane, kes rõhutas alati vaimsuse ja kehalise poole kooskõla: „Ta kuulus Tartu noorte meeste kristliku ühingusse, oli selle poksiosakonna asutajaliige ja esimees (1931), Tartu Kalevi poksiosakonna juhatuse liige ja esimees ning kaitseliidu Tartu õppurmalevkonna spordipealik. Ta tegutses Tartu poksiklubis ja sõudespordiseltsis Taara ja kirjutas artikleid Eesti spordilehte.”

„Hea, et tänasel Eesti poksilegendil Vello Kadel jätkub mõtteerkust ja energiat hoida poksiõpetaja Erich Lukini mälestust ja hoida poksisporti au sees erinevate põlvkondade hulgas,” märkis Olari.

Eesti Poksiliidu kodulehel on seoses rahvusvahelise poksipäevaga kirjutatud nii: „Täna, 27. augustil tähistatakse maailmas rahvusvahelist poksipäeva! Poks ühendab endas väga olulisi inimlikke omadusi: jõudu, julgust, ja vastupidavust. Poksijad, kes demonstreerivad neid omadusi ringis, treenerid, kes iga päev jagavad oma energiat ja kogemusi, arvukad fännid – täna on teie päev! Soovin teile kogu südamest seda spordiala armastada ja las poks iga päevaga ainult tugevamaks muutub.”

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap