FOTOSID VILJANDIST ALATES KAHEKSAKÜMNENDAST

Juulikuine Viljandi aastal 2021. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Juhan Kuusi Dokfoto Keskus koostöös kohaliku kogukonnaalgatusega Loov Viljandi kutsuvad osalema tänavafotograafia välinäituse kokkupanemisel. Selleks oodatakse inimestelt Viljandiga seotud fotosid aastatest 1980-2021.

Näitus “Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis. Peatudes Viljandis” avatakse Viljandis, Vabaduse platsil 17. septembril, 2021. Töid oodatakse kuni 1. septembrini, 2021. Fotod tuleb saata jpg (max suurus 1MB) failiformaadis e-mailile heldi.ruiso@gmail.com, lisades ka oma kontaktandmed. Saadetud tööde hulgast valivad näitusele minevad tööd välja Dokfoto Keskuse kuraatorid ning Loov Viljandi esindajad. Valitud tööde autoritega võetakse ühendust septembri esimese nädala jooksul. Korraldajate soov on, et saadetavad fotod ei räägiks mitte ainult majadest, vaid inimestest ja nende elust antud ajavahemikus.

Dokfoto Keskuse üks populaarsemaid näituseid koostöös Fotomuuseumi ja MTÜ Eesti Tänavafotograafiaga “Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis” avab läbi Eesti tänavafoto neljakümne-aastast ajavahemikku, mis algab tinglikult 1980. aastast – sügavast Nõukogude ajast, lõpetades Millenniumi järgse tänavapildiga. Viljandis tuleb näitamisele kokku 25 tööd, millele annab ilmet ajaloo kulgemine fotode vahendusel sealhulgas ka Viljandi enda inimeste ja eludega.

Tänavafotograafia on Eestis teadliku žanrikasutusena aktiviseerunud alles viimase kümne aasta jooksul, ometi leidub sinna liigituvat fotomaterjali laialdaselt ka varasemast perioodist. Tänavafotograafiat võib vaadelda kui fotokunsti, kui dokumentalistikat, mis aga kõige olulisem – see on ajaloo ja kultuuriloo kunstiline väljendusviis. Tänavafotograafia vahendab juhuslikke hetki ja situatsioone avalikest kohtadest. Sageli samastatakse tänavafotograafiat varjatud pildistamisega, kuid see ei ole tingimata kohustuslik osa. Samuti on ekslik arusaam, et tänavafotograafia nõuab tingimata tänava või linnaruumi olemasolu. Fotol olev keskkond peab sisaldama jälgi inimtegevusest.

Juhan Kuusi Dokfoto Keskuse kuraatori Toomas Järveti sõnul ei hoomagi tänaval pildistavad fotograafid esmapilgul, millist ajaloolist rolli nad täidavad. “Lisaks tabavatele või jutustavatele hetkedele siin ja praegu, talletavad nad inimtekkelist kultuuri nagu moodi, arhitektuuri, inimesi või linnakultuuri laiemalt tuleviku tarbeks. Loodame, et Viljandis avatav tänavafoto näitus ärgitab nii kohalikke kui külalisi haarama kaamera järgi ning jäädvustama linnaruumis toimuvat,” sõnab Järvet.

Loov Viljandi eestvedaja Heldi Ruiso sõnul teeb selle näituse väärtuslikuks kogukondlik töö, mis loodetavasti toob päevavalgele fotomaterjali, mis aitab näha ja meenutada Viljandi linnaruumi muutumist koos oma inimeste ning ajaga. “Soovime Loov Viljandi Facebooki lehel laekunud fotodest, mis kõik näitusele ei mahu, avada omamoodi fotogalerii. Kogutud materjal on kindlasti suure väärtusega järeltulevatele põlvedele, kui inimestel on taas uudishimu elada läbi elu ning mõista minevikku, mis ehk ajas on muutunud ning mida ise kogetud pole. Vähem tähtis pole linnakultuuri tutvustav näitus tänases ajas, kus inimesed aina aktiivsemalt soovivad kaasa rääkida millises avalikus ruumis nad elada tahaksid ning mis neile kodu ümbruses oluline on,” räägib Ruiso.

Dokfoto Keskus algatus toetab dokumentaalfotograafia väärtustamist ja valdkonna arengut Eestis ja Eesti dokumentaalfoto tutvustamist maailmas. Keskuse missiooniks on kokku tuua fotograafid ja huvilised, kes dokumentaalfoto vahendusel jutustavad ja kogevad lugusid, mis inspireerivad, rikastavad, kaasavad ning muudavad elusid.

Loov Viljandis on kokku saanud seltskond viljandlasi, kes tegutsevad eri elualadel, aga kel kõigil on ühine soov kõnetada kaaslinlasi ning tekitada arutelusid linnaplaneerimise ja elukeskkonna parendamise ja väärtustamise teemadel.

Info konkursi kohta Dokfoto.ee, värsked uudised leiab Loov Viljandi Facebooki lehelt.

KU päevatoimetaja