PÄTSIDE KODUKÜLAS PEETI TRADITSIOONILIST LINNAOSA FESTIVALI

Ülisuur fotogalerii

Liivi Aarma tutvustab oma raamatut „President Konstantin Pätsi Holstre juurtega suguvõsa ajaloost”. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eile toimus Pärnu Raeküla linnaosas neljandat korda tänavafestival „Augusti Jäljed”, mille teema pealkirjaks valiti “Tagasi juurte juurde”. Perekond Pätside nimi on Raeküla kujunemise looga lahutamatult seotud ja just seepärast kujunes päeva naelaks Liivi Aarma autogrammi tund, kus ajaloolane esitles esmakordselt äsja trükikojast väljunud raamatut „President Konstantin Pätsi Holstre juurtega suguvõsa ajaloost”.

„See oli tänavu väga huvitav, et perekond Aarma avas esmakordselt lihtsalt nõnda öeldes oma aia väravad, kuigi nende Lembitu tänava äärsel kinnistul aed ja väravad puuduvad,” lausus festivali peakorraldaja Piia Karro-Selg. „Huvilised said julgelt sisse astuda ja pererahvaga vestelda, aga mis väga lahe, nii Pärnu kirjastaja Mandala raamatuid, kui ka Gunnar Aarma minia Liivi Aarma äsja ilmunud raamatut soetada.” Gunnar Aarma 105. sünniaastapäeval, 6. augustil oli võimalik osta tema raamatut „Vabanemine teadmatusest”.

Pool tundi enne ametlikku raamatuesitlust avanes Külauudiste infoveskil võimalus Liivi Aarmaga vestelda raamatu saamisloost. Sellest ilmub mõne päeva pärast Külauudistes veidi põhjalikum ülevaade. Siiski olgu niipalju öeldud, et raamatus leiab põhjalikku käsitlust president Pätsi naisliini juurte juurde minek. Seni on palju kirjutatud üksnes isapoolsete juurte kohta. Tähelepanuväärne on teada, et autor andis raamatu välja oma rahaga. Raamatukauplustest uudisteost osta ei saa, otse autorilt ostes on hind 30 eurot.

Karro-Selg rõõmustas väga, et festival on linnaosa elanike ja külaliste poolt omaks võetud. „Kenasti sujus nii ettevalmistamine kui ka mõnusalt rahulikult kulges päev ise. Tänu sellele, et hoovikohvikuid, taaskasutus- ja teiste kaupadega kauplejaid jagus kogu linnaossa, siis ei tekkinud mitte kuskil hirmsat tunglemist,” Päeva korraldusesse tõi viimasel hetkel olulisi muudatusi lõunanaabrite ära jäämine, mida tingis nende valitsuse seatud rangete meetmete sisseseadmine seoses väidetava covidi ohu järsu tõusuga.

Kui jätta väliskülaliste tulemata jäämine kõrvale, siis sarnanes tänavune festival suuresti eelmise aastaga. Seda kinnitasid näiteks linnaosa piiratud alale sisenemisel tänavatele paigutatud desovahendi pudelid ja selgitavad plakatid. Mõnigi kümnendasse eluaastasse jõudev kainik kandis maski. Seda siiski mitte niivõrd vajadusest, vaid esmajoones põnevate kujutiste tõttu.

Igal täistunnil hõivasid pealava esinejad: musitseeriti, lauldi, tantsiti. Eelisseisus oli pealava kõrval tiirutanud karussell, millega koguti toetust Aruvälja noorte meeste tantsurühma Hallid Sõnnid (juhendaja Teet killing) tegevuseks. Võis valida kahe variandi vahel: kas teha ühe euro eest sõitu või osaleda loosis, mis võimaldas hea õnne korral karussell koju kutsuda ilma teenuse eest sentigi tasumata. Loterii maksumus oli viis eurot. Muide, eile tuli ilmsiks, et eelmise aasta võit – karusell üheks peopäevaks otse oma õuele tellida – on jäänud seni kasutamata.

Puuonni kohvik külaliste vastuvõtuks viimaseid ettevalmistusi tegemas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kuni südaööni kestnud festival algas keskpäeval Raeküla Vanakooli keskuse huvikooli noorteansambli esinemisega. Noori juhendab Boris Leppsoo. Järgmisena lavale tulnud viiuldajate kohta ütles Karro-Selg, et selliseid viiuli helisid pole Raeküla tänavafestivalil säärasel tasemel veel kuuldud. Viljandi Duo Leik koosseisus mängisid viiuldajad Kelly Veinberg ja Elina Kasesalu. Umbes samal ajal toimus Viljandi Duo Evely ja Eliise pärimusmuusika hõnguline kontsert-töötuba Laane tänaval Mare hoovikohvikus.

Järgmist tundi alustasid pealaval Rotiküla Vanamehed. Pool tundi hiljem kogunesid huvilised laste alale, kus esinesid Tallinna õhuakrobaadid Ruby Air.

Raeküla kooli väikese hoone tagahoovis võis imetleda Kalevi puiesteel elavate koduse hobizoo elanikke, peamiselt roomajaid.

Samas kõrval oli suur katusealusega lava, kus toimetas pealinna rändnukuteater Nõu Puu õpituba „Mängi oma lugu”.

Väga sügavalt läks publikule hinge Pärnu Y-klubi liikme Gert Gentaleni laulmine pealaval. Kuidagi ei tahetud teda esinemise lõppedes minekule lasta ja nõuti esitatu kordamist. Talle aplodeeriti erilise jõuga.

kogume raha, et ehitada Pärnusse puuetega lastele mänguväljak

Vanakooli ees töötas Pärnu Y-klubi vabatahtlike abiliste kohvik, mille tulu koguti heategevuseks. Heategevusega oli kohal ka Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond. Samuti mitte esimest korda.Me kogume raha, et ehitada Pärnusse puuetega lastele mänguväljak. Suure tõenäosusega tuleb see Pärnu haigla juurde, kus praegu on olemas tavaline mänguväljak. Plaanis on rajada selle kõrvale mänguväljak, kuhu pääsevad liikumispuudega või ratastoolis lapsed. Selline mänguväljak on Eestis ainsana ainult Haapsalus,” Rääkis Jaanika Kukk, Pärnumaa lastefondi vabatahtlike juht.

Lembitu tänaval müüs Tiiu Luur enda valmistatud vaipasid. Ta rääkis, et sellise harrastusega on haaratud kogu tema suguselts. Koovad kõik õed. Mitte kõik ei avanud oma koduõue keskpäeval ja tegid seda tööpäeva tõttu alates kella neljast. Vambola tänaval oli avatud kohvik Alli Juures tänavu esimest korda ja ikka hästi aegsasti. Ei oodatud õhtu saabumist. Peremees oli külaliste vastu väga lahke ja tütarlaste teenindus meeldiv. Muidugi olid koduhoovid kõikjal ühtviisi meeldivalt külalistele avatud.

jäädi rahule ja kiideti ettevõtmise haaret

Ajal, kui Külauudiste reporter oli kaamerat, diktofoni, märkmikku ja pliiatsit seljakotti pakkimas, alustas kogukonnagiid Kiki Pärnpuu jalutuskäiku Raeküla jälgedel. Sintlane lubas külastada Lembitu 55 hoovi, et üheskoos seltsilistega tähistada kunagise raekülalase Gunnar Aarma 105. sünniaastapäeva.

„Kuulates pealava ees õhtul veel inimeste omavahelisi vestlusi, siis jäädi rahule ja kiideti ettevõtmise haaret. Seda ei tehtud mitte otsesõnu küsimustele vastates, vaid päevaseid muljeid arutades,” rääkis järgmisel päeval keegi siinkirjutajale teada olev „salakuulaja”.

Kuid Karro-Selg loodab kindlasti jälle aasta pärast ehk siis 5. augustil 2022 viiendat korda väikest viisi juubelihõngulist festivali korraldada. Korraldajaks ikka Raeküla Vanakooli keskus ja oluline koostööpartner Pärnu Y-klubi.

Urmas Saard

Samal teemal:

Ülisuur pildigalerii (200 fotot): TÄNAVAFESTIVAL AUGUSTIJÄLJED AVATUD AEDADES, HOOVIDES, FESTIVALIALAL

Suur pildigalerii: Raeküla tänavafestival