„KODUKOHA KOMPASS” KAHEKSANDAS PEATUSLINNAS KÄRDLAS

Rändnäitus „Kodukoha kompass“ Narvas. Foto: SA Eesti Koostöö Kogu

Kärdla Kultuurimajas avatakse 10. augustil kell 15 rändnäitus „Kodukoha kompass“. SA Eesti Koostöö Kogu poolt kureeritav näitus avab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning ärgitab kohalikke neil teemadel kaasa rääkima. Kompass-kettale kogutav kohalike hinnang näitab otsustajatele, millega on inimesed oma kodukohas rahul ja milles nähakse veel arenguruumi.

Näituse „Kodukoha kompass“ idee lähtub eelmisel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 „Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud“ ja uurib, mis teeb ühest linnast, linnaosast, külast, tänavast või keskväljakust meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla. Kuidas ruum, milles viibime, mõjutab meie tervist, heaolu ja õnnetunnet! Aga ka piirkonna majandust ja atraktiivsust.

Näitusega on kaasas ka praktiline kompass-ketas, mis annab kohalikele lihtsa raamistiku oma kodukoha avaliku ruumi kvaliteedi hindamiseks ja ruumiteemaliste arutelude pidamiseks.

„Meie eesmärk on kogukondi inspireerida, anda inimestele teadmisi heast avalikust ruumist ja selle mõjust meie igapäevaelule. Põhiline, et tekiks elukeskkonnateemaline edasiviiv kohalik arutelu ja dialoog”, sõnas näituse kuraator, Eesti Koostöö Kogu juht Kairi Tilga. „Loodame, et näitus aitab kohalikel märgata oma linna uue nurga alt ja näha selle potentsiaali“, lisas Tilga.

„Kodukoha kompass“ on toimunud Paides, Rakveres, Narvas, Põlvas, Võrus, Raplas ja Kuressaares. Kärdlas on näitus avatud 10. septembrini.

Näituse kuraator on Kairi Tilga, autoriteks urbanistid Teele Pehk ja Elo Kiivet. Näitust toetavad Eesti Kultuuriministeerium ja Kultuurkapital.

KU päevatoimetaja