IN MEMORIAM: KALJO KAASIK (21.12.1941 – 30.07.2021)

Kaljo Kaasik oma koduväravas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eile lahkus meie hulgast seitsmekümne üheksa aasta vanuses Pärnu Y-klubi ja Selts Raeküla asutaja liige Kaljo Kaasik, kes sündis Jõgevamaal Mustvees ja elas surmani Pärnumaal Kaismal asuvas Kergu külas.

Alati rõõmsameelne ja suure südamega Kaljo õppis Tallinna Merekoolis, mille lõpetas 1969. aastal. Ta töötas endises Pärnu Merekoolis käsitöö õpetajana.

Piia Karro-Selg mäletab Kaljot inimesena, kes on olnud Pärnu Y-klubi üks asutajatest ja Raeküla Vanakooli keskuse avatud noortekeskuse rajaja, noortekeskuse ehitajate tugisammas ja noorte eeskuju, mille eest kohalik kogukond on teda tänuga tunnustanud. Oli ju Kaljo see, kellele 2008. aastal toetus punt kohalikke noori, kes vabatahtlikena hakkasid esmalt lihtsalt korrastama, kuid millest hiljem kujunes tõsiseltvõetav ehitustöö Vanakooli keskuse keldrikorrusel.

Raeküla Vanakooli keskuse noortekeskuse meisterdamisringi juhendajana ütles Kaljo, et talle meeldib, kui noorel mehel on kindel soov midagi oma käte osavusega ära teha ja kirjeldas näiteks enda juhendatud Kihnu juurtega noormeest, kes otsustas kivide vedamiseks laeva ehitada. „Egas Tallinn ja St Peterburg veel täielikult valmis ole ja väärt ehitusmaterjali on alati tarvis,” selgitas Kaljo naljatades. „Praegu on laevuke kuivdokis talvekorteris. Mastid-poomid võttis noorhärra koju kaasa, kihnlastest sugulased lõikavad välja ja traageldavad laevale purjesid. Mehed sätivad taglastust paika. Kevadel, kui ojad-kraavid vett täis, läheb proovisõiduks.”

Kõige lõbusamad fotod Kaljost on need, kus ta koos Vanakooli noortega miskit tegemas

Piia meenutab: „Kui juba Kaljo oli seltskonnas, siis jagus alati nalja ja naeru, mille tihti tekitasid tema tõsielulised juhtumised kooliajast või maailmameredel. Pole ühtegi fotot, kus Kaljo vaataks vastu tõreda pilguga – ikka naeratuste ja lehvituste saatel on ta jäädvustunud fotodele. Kõige lõbusamad fotod Kaljost on need, kus ta koos Vanakooli noortega miskit tegemas.”

Jumalatosin kuud tagasi võttis Kaljo koos abikaasa Liiviga, kellega abielus oldud alates 1981. aasta kevadest, nende kodus vastu leedu lauljaid, Vievise Con Moto koori. See oli killuke paljude sarnaste tegevuste seas, millega ta osales rahvusvahelise Y’s Men liikumise töös.

Koduaias näitas Kaljo oma külalistele põnevust tekitavalt enda hooldatud avamaal kasvavaid viinamarju, mis olid maitsvad ja magusad. Sama meeldivalt huvitavad olid tema jutustused mesipuude juures jalutades kui rääkis mesindusest. Raeküla ettevõtja Germo Karro ütles eile kurba sõnumit kuuldes, et oli just Kaljo peale mõelnud ja tahtnud talle näidata, kuidas tema eeskuju on mõjunud ja jõudnud samuti kärje arenduseni. Nüüd tunneb Germo, et on justnagu lihast vanaisa kaotanud. Eile Rootsist tagasiteel koos abikaasa ja pojaga Liivile kaastunnet avaldades tuletas Germo meelde, et oma esimese Stockholmi reisi tegi ta just koos Kaljo, Liivi ja temaga.

Raeküla Sõnumite esimeses numbris annab Germo hea ülevaate noorte ettevõtlikkusest ja nimetab Kaljot hellitavalt „vanaisaks“.

Tunamullu sügisel külastas Peterburi Y’s Men klubi liige Aleksey Vasiljev Kaljot tema Kergu küla kodus ja imetles Maa kohal sädelevat tähistaevast, mida külalise suurlinnas iialgi ei näe. Saatku nüüd Kaljot needsamad tähistaeva kirkad tähed.

Raeküla Vanakooli keskus

Pärnu Y-klubi liikmed

Share via
Copy link
Powered by Social Snap