LAVASTAJA HELENA KESONEN TOOB SÄPINA KÜLA LAVALE SETOKEELSE LAVATÜKI

Helena Kesonen toob suvises Säpina külas lavale uue setokeelse lavatüki

Laupäeval, 31. juulil esietenduv igatsusdraama tuuakse lavale Petserist kõigest kuue kilomeetri kaugusele jäävas Säpina külas asuvas Heina küünis. Küüni asukoht ja iseloom toetab loodavat üheksakümnendate olustikku ja lavastuse temaatikat.

“Petserimaa igatsus” põhineb Petserimaa kirjaniku ja pikaaegse ajakirjaniku Ilmar Vananurme samanimelisel näidendil, mille on kohandanud Urmas Lennuk. Vananurme tõsielulise näidendi peateema on piirideülene armastus, mille kohta võib öelda ka kontrolljooneülene armastus.

Loos kohtume Pauliga, noore ja lootustandva ajakirjanikuga, kes armub Petseri neiu Vallisse. Noored pole seaduse silmis vabad ja vallalised, kuid seadusest rängemalt lahutab neid kontrolljoon, mis kerkib nende vahele kui sein. Kontrolljoon lahutab vanemad lastest, rebib armastajad teineteise embusest ning jätab inimesed ilma oma kodudest. Paralleelselt Pauli ja Valli looga jookseb Setomaa poolitamise lugu.

Lavastaja Helena Kesonen: “Säpinas asuvas Heina küünis elustuvad nii Ilmar Vananurme kui ka Urmas Lennuki mälestused lapsepõlve suvedest Petserimaal ja aimdub suurt armastust selle maa ja inimeste vastu.”

Näitlejatena astuvad üles Siim Angerpikk, Jekaterina Moskalenko, Lauli Otsar, Agur Seim.

Kostüümid kujundas Triinu Pungits, valguskunstnik on Enor Niinemägi. Lavastuse atmosfääri muudab veelgi ehedamaks 2020. aasta muusiku tiitli pälvinud Mari Kalkuni autorilooming.

Etendused toimuvad 5., 6., 7., 12., 13., 14., 19., 20., 21. augustil.

Piletid Fientast ja kohapealt. Setomaalased saavad pileteid osta ka Setomaa muuseumitest ja Setomaa turismiinfost.

Asukohta jõudmiseks antakse teada, et Tartu ja Säpina vahemaa on 97 kilomeetrit. Tartust sõiduks kulub tund ja 17 minutit marsruudil: Tartu – Ahja – Räpina – Karisilla – sealt Petseri suunas ning peale Nedsaja küla (mille vahelt läheb läbi Räpina-Petseri tee) tulebki vasakut kätt üsna tee lähedal vaevalt 100 m kaugusel lavastuse asukoht, suur heinaküün.

KU päevatoimetaja