PEIPSI PEALINNA LÄHIAJALUGU TALLETATI RAAMATUSSE

Nõukogude aega Mustvees tutvustava raamatu esikaane pilt. Foto: Anu Ots

Koduloolist raamatut võib luua erinevate rõhuasetustega. Raamatu „Meie Mustvee. Nõukaajast tänapäeva. 1941-1991” autorid Peipsi pealinna kultuuriedendajad Laidi Zalekešina ja Anu Ots valisid märgusõnadeks vahetud mälupildid, fotod, möödaniku võrdlemise tänapäevaga.

Mustvee kultuurikeskuse juhataja Laidi Zalekešina ja Mustvee raamatukogu direktor Anu Ots on kodulinna ajalugu uurinud ja raamatutesse talletanud varemgi. Raamatute tegemisel tuli kasuks Anu fotograafiahuvi.

Raamatul „Meie Mustvee. Nõukaajast tänapäeva. 1941-1991” on intrigeeriv esikaan: näeme kitsarööpmelise raudtee rongi, mis Mustvees kunagi peatus, vanaaegset autobussi, ajaloohõngulist fotot Mustvee kesklinnas, aga ka Lenini portreed ja Eesti NSV lippu. Need kõik olid viiskümmend aastat kestnud ajastu sümbolid.

Raamatusse valitud fotodelt näeb, kuidas üks või teine Mustvee paik nägi välja aastakümneid tagasi ja milline on see praegu. Erinevatest aegadest leidub fotosid Mustvee kultuurikeskuse ja raamatukogu hoonest, mis tänases Mustvees üks kaasaegsemaid ehitisi.

Autorid Laidi Zalekešina ja Anu Ots raamatu esitlusel. Foto: Kati Ots

Raamatust saab teada, et kunagi on Mustvee kohalikus haiglas lapsi sünnitatud ja leivatööstuses leiba küpsetaud. Fotodel on nii kaluripaadid, kui ka Mustvee sadamas peatunud laevad, näiteks nõukogude aegne lõbusõidulaev „Lermontov”

Pildid ja tekstid on viie koguduse kirikutest. Nõukogudeaegsest usuelust kirjutab auväärne vaimulik ja teoloog EELK Mustvee koguduse õpetaja Eenok Haamer.

Kunagist Mustvee rajooni ajalehte Oktoobri Tee meenutab raamatus selle toimetuses töötanud ajakirjanik Linda Solba-Kivisild.

Mustvee rajooni aegu aastatel 1951-1959 ilmus oma ajaleht. Mõnestki toimetuse ajakirjanikust sai hiljem väljapaistev sulemees. Kalju Lomp töötas ajalehes Edasi, Evald Jõgis Rahva Hääles. Jõgis kogus kuulsust Mägra Märdi lugudega, mis tõi talle Oskar Lutsu huumoripreemia. Linda Kivisild-Solba oli ajakirjanik lehes Noorte Hääl ja ajakirjas Aja Pulss

Autogrammid raamatusse. Foto: Kati Ots

Paljudele inimestele leiba ja võid leiva peale andnud Mustvee kurgikasvatusest pajatab tänane Mustvee abivallavanem ja kogukonna elu edendaja Aive Tamm, kelle lapsepõlv möödus samuti suuresti kasvuhoonetes ja turgudel.

Raamatusse on jäädvustatud mitmed kuulsad mustveelased, kohaliku haigla peaarst ja mudaravi arendaja Ruldolf Markovitš, legendaarne hambaarst Aulemb Kivi, Mustvee linna täitevkomitee esimees Elmar Peterson, keda rahvas kutsus linnapeaks, tunnustatud sardellimeister Väits ja mitmed teised. Just raamat on parim väljund nende mäletamiseks tänapäeval ja tulevikus.

Raamatut esitleti Mustvee kultuurikeskuses 10. juulil. Hoolimata tapvalt kuumast ilmast oli sündmusele tulnud saalitäis inimesi. Raamatu valmimisele kaasaaitajad said trükise kingituseks.

Jaan Lukas