KÜMNEPÄEVANE SEIKLUS PEIPSIL, EMAJÕEL, VÕRTSJÄRVEL

Peipsi, Emajõe, Võrtsjärve seiklust ühendav Sisevete festival. Foto: Tom Zuravljov

Peipsi järv ja Võrtsjärv on kaks Eesti suurimat sisejärve, mida omavahel ühendab Emajõgi. See unikaalne veetee on kui lõikamata teemant, millel pole siiani ühendust Läänemerega ja on seetõttu ligipääsmatu paljudele laevasõitjatele.

Selleks, et Peipsi järve ja Võrtsjärve tähtsust veelgi rohkem esile tuua, korraldatakse 10 päevast sisevete seiklust kahel suurjärvel ja neid ühendaval Emajõel.


Sisevete festivali eesotsas seilavad ajaloolised laevad – lodi Peipsi järvel ja kale Võrtsjärvel ning kokku saadakse Tartus ühisel veeparaadil. Ajalooliste laevadega on eelregistreerides võimalik ühineda kõikidel paadiomanikel ja veealustega sõitjatel.

Kümnepäevast sisevete seiklust toetavad üritused erinevates randumise kohtades ja sadamates. Korraldatakse õpitubasid, võistlusi, toimub kultuuriprogramm, valmistatakse ja maitstakse piirkonnale omaseid roogasid.

Festivali korraldaja Kadi Ploom kutsub sel aastal avastama sadamaid jalgratastel või jalgsi: “Suvi on suurepärane aeg, võtta ette üks pikem jalgrattamatk või hoopis matkatuur mööda järve kaldaid. Tule saa osa põnevast ja kultuuri rohkest sisevete seiklusest.“

Sisevete festivali Peipsi järve sadamad ja peaesinejad

07.07 → Vasknarva – Zetod
08.07 → Mustvee – Posõ
09.07 → Kolkja – Via Baltica
10.07 → Tartu Lodjakoda – Kukerpillid
11.07 → Luunja – Lõõtsavägilased
12.07 → Varnja – Svjata Vatra
13.07 → Piirissaar – Kiiora
14.07 → Mehikoorma – Nedsaja küla bänd
15.07 → Värska – Väliharf
16.07 → Räpina – Audru Jõelaevanduse Punt

Sisevete festivali Võrtsjärve sadamad ja peaesinejad

07.07 → Pikasilla – Lõõtsavägilased
07.07 → Järvemuuseum
07.07 → Arumetsa puhkeküla – Jaan Pehk
08.07 → Tamme polder
08.07 → Väike-Rootsi talu – Duo Kadri G Laube ja Marju Varblane
08.07 → Oiu sadam
09.07 → Valma sadam
09.07 → Veldemanni puhkemaja – Tuulebant
09.07 → Rannu – Jõesuu sadam – Jaan Tätte
10.07 → Reku sadam – Meremees

Sisevete festivali toimumist toetavad Eesti Merendus- ja Kalandusfond, Eest-Vene programmi projekti „Common Peipsi“, Alutaguse vald, Mustvee vald, Peipsiääre vald, Tartu vald, Luunja vald, Setomaa vald ja Räpina vald, Palmako, Alutaguse juust, A. Le Coq, OÜ Latikas.

Koduleht: www.sisevetefestival.ee

KU päevatoimetaja