EESTLASED OSALEVAD MAAILMA ESINDUSLIKUIMAL FOLKLOORIFESTIVALIL BAŠKIIRIAS

Vigala folklooriselts Kiitsharakad. Foto: Eesti Folkloorinõukogu

Täna, 3. juulil algab üle nädala kestev folkloorifestival Folkloriada, mis sedapuhku toimub Venemaal Baškiirias. Tegu on rahvusvahelise tähtsündmusega, mida korraldatakse alates 1996. aastast kord nelja aasta tagant. Tõsi küll, seoses olukorraga maailmas saab festival aastase hilinemisega teoks alles tänavu.

Seto lauluselts Siidisõsarõ. Foto: Eesti Folkloorinõukogu

Folkloriadat pärimuskultuuris on võrreldud olümpiamängudega spordis. Erinevalt olümpiast puudub Folkloriadal aga võistlusmoment, sest see ei ole pärimuskultuurile omane, kuid sarnaselt olümpiaga on tegemist ühe esinduslikuma, suurejoonelisema ja väärikama projektiga maailmas. Erinevate paikkondade pärimust toovad kokku rohkem kui 1200 osalejat ligi 40st riigist.

“Alates pandeemia algusest pole seni nii suuri rahvusvahelisi festivale toimunud. Ja kuigi olukord pole endiselt igal pool maailmas stabiliseerunud, siis vähemalt korraldajate poolt on ette nähtud ranged ettevaatusabinõud ja reeglid,” vahendab Eesti Folkloorinõukogu tegevjuht ning Folkloriada Eesti delegatsiooni juht Monika Tomingas.

Festivaliprogrammis on oluline roll ka foorumitel, seminaridel, töötubadel ja näitustel. Näiteks saab Baškiiria Rahva Muuseumis tutvuda enam kui 30 rahva maskitraditsioonidega. Eestit on esindamas ehe saaremaine sokk. Sokuks jooksmise traditsioon pärineb kristluse-eelsest ajast, kuid komme on Saaremaal elujõuline tänapäevani. 4. juuli õhtupoolikul loodetaks pääseda Guinnessi rekordite raamatusse ühe vene vanima ringtantsu, khorovodi, tantsimisega, millest võtab osa üle 200 rahvuse.

Eestit esindavad Folkloriadal Vigala folklooriselts Kiitsharakad ja seto lauluselts Siidisõsarõ. Nagu kohanimigi viitab, tegelevad Kiitsharakad eeskätt Vigala kihelkonna ja Lääne-Eesti tantsude, laulude, mängude, viiside, kommete ja käsitööga; Tallinnas ja Harjumaal elavad seto laulikud aga hoiavad alal oma pärimust, mis suurel osal neist pärit Petseri-tagustest seto küladest, mis tänaseks jäänud Venemaa valdusesse.

Lisaks tantsijatele ja muusikutele saab Folkloriadal näha ka Eesti käsitööd. Astra Põlma õpetab tegema arhailise tikandiga kaunistatud vilditud linde. Ühiskäsitööna valmib Folkloriada jooksul ka erinevate riikide müntidega kaunistatud rinnaesine, millesse Eestist saavad külge nii Eesti kontuuriga euromündid kui varem kasutusel olnud kroonid.

Vaata kaunistatud rinnaesisest videot: https://cloud.mail.ru/public/dmQw/5nurXBeh5

Folkloriada toimub 3.-10. juulini Venemaal Baškiirias. Festivali korraldab rahvusvaheline folkloorifestivalide ja rahvakunsti organisatsioonide nõukogu CIOFF®. Eesti osalemist festivalil toetab Eesti Kultuurkapital.

Eesti Folkloorinõukogu