HAUDADETA RIIGIVANEMATE MÄLESTAMINE

Tallinna Metsakalmistu kuulsuste künkal asuv kenotaaf üheksale teadmata hauas puhkavale riigivanemale. Foto: Urmas Saard / Külauudised

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum kutsub korraldajana 3. juulil kella üheks häid kaasteelisi ja sõpru Tallinna Metsakalmistul asuva riigivanemate kenotaafi juurde, et osaleda traditsioonilisel mälestustalitusel.

Laupäeval meenutatakse haudadeta riigivanemaid Friedrich Karl Akelit, Jaan Teemanti ja Jaan Tõnissoni, kes hukkusid 80 aastat tagasi KGB ohvritena. Kõneleb hr. Peep Varju. Kohal on lipuvalve, asetatakse lilli ja süüdatakse küünlaid.

Tallinna Metsakalmistu kuulsuste künkal asuv kenotaaf üheksale teadmata hauas puhkavale riigivanemale avati Eesti Maapäeva 100. aasta juubelil.

Mälestusmärk valmis 2013. aasta kavandivõistluse võidutöö järgi, mis kujutab pikka keskelt murdunud lainet. Töö autorid on Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla ja Eik Hermann. Kenotaaf valmistati ja paigaldati Risto Tali (Eesti Kunstiakadeemia) ja Rait Siska ning Ivo Tšetõrkini teostuses (MTÜ Porta Longi Montis).

Ettevõtmise algatas ja korraldas MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum Riigikantselei ja paljude annetajate toel.

KU päevatoimetaja