HARRASTUSKALAPÜÜGI HOOAJAL KONTROLLI OMA KALAPÜÜGIÕIGUST

Kevadine kalastamine Pärnu jõel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Harrastuskalapüügi kõrghooaeg on täies hoos. Keskkonnaministeeriumile on viimasel ajal teatatud juhtumitest, kus hoolimata kalastuskaardi püügiandmete täitmisest ei ole olnud kalastajatel võimalik uut kaarti osta. Põhjuseks on täitmata või osaliselt täidetud kasutajaprofiil lehel.

„Eesti ligi 160 000 kalastajast on paljud juba sel aastal kalavetel käinud,“ ütles Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Herki Tuus. Kuna puhkuste lähenedes on kalavetele oodata veelgi rohkem kalamehi ja tihti ostetakse püügiõigus nutiseadmega kohapeal, siis selleks et õng või võrk pihus kalastuskaarti ostes halbu üllatusi ei tuleks, paneb Tuus hobikalastajatele südamele eelnevalt kontrollida oma isikuandmed www.pilet.ee keskkonnas.

Vajalikeks isikuandmeteks on e-posti aadress ja mobiiltelefoni number. Neid andmeid vajatakse selleks, et saaks kalastajatele anda infot kalastuskaardi kehtivusest, samuti vajadusel kontakteerumiseks.

Keskkonnaministeerium kutsub üles kõiki kalastajaid enda isikuandmeid www.pilet.ee leheküljel üle vaatama ja uuendama. Kasutajaprofiilis tehtud uuendused on vaja kindlasti salvestada.

Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Marju Kaasik ütleb, et tänavu on harrastuskalapüügiks soetatud juba üle 65 000 harrastuskalapüügiõiguse. Siin ei kajastu lapsed, pensionärid ja puuetega isikud, kellele harrastuspüügiõigus on tasuta.

Ehkki lube on soetatud usinasti, on endiselt ka neid kalastajaid, kes lähevad püügile ilma vajaliku loata. Keskkonnaameti järelevalve statistika järgi kalastab umbes iga kümnes kalamees ilma püügiloata. „Eestis on harrastuskalapüügi lubade soetamine tehtud väga lihtsaks, seda saab teha nii mobiiliga kui ka internetist ning hinnad on võrreldes muu maailmaga Eestis suhteliselt soodsad. Loata püüdjate suhtes alustab Keskkonnaamet reeglina väärteomenetluse,“ ütles Keskkonnaameti eluslooduse ja kalanduse järelevalve arendusosakonna peainspektor Aare Pai.

KU päevatoimetaja