SINDI KOOLIÕPILASE IMEILUSAD TABAMUSED EESTI LOODUSEST OOTAVAD KÜLASTAJAID

Joosep Ailiste tutvustab oma fotonäitust Sindi raamatukogu juhatajale Rita Raudsepale. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Alates eilsest kuni 10. juunini on Sindi raamatukogus avatud Sindi gümnaasiumi 8b klassi õpilase Joosep Ailiste loodusfotode näitus. Varem on samasuguse valikuga paarkümmend fotot olnud vaatajate ees Pärnu Pernova loodusmajas, Sindi gümnaasiumis, Tori valla teistes koolides ja Are huvikeskuses.

Linnuretked Pärnumaa loodusesse on võimaldanud koguda palju fotosid nii sulelistest kui muudest elus- ja eluta looduse osadest. Näitusel näeb pildistamisi aastatest 2017-2018, mis on hea tagasivaade loodushuvilise noore kujunemisele. „Läbi looduslike motiivide olen leidnud või vähemasti suutnud enda jaoks kokku võtta elu põhitõdesid,” leiab Joosep, kelle töid on kolmel viimasel aastal tunnustatud riiklike loodusfotode konkurssidel.

„Sindi gümnaasiumi bioloogiaõpetaja Eedi Lelovi hindamatu toetuse ja abiga olen hankinud teadmisi kogu meie eluslooduse kohta ja läbi oma fotode jagan neid ka teistega.”

Ma ei ole fotograaf, olen pigem linnu- ja loodusteadlane

Tänasel kohtumisel rääkis Joosep, et nüüdseks on loodusfotograafia asemel tõusnud esikohale huvi loodusteaduse vastu. „Ma ei ole fotograaf, olen pigem linnu- ja loodusteadlane,” selgitas 14-aastane noorhärra, kellega viimati toimus pikem jutuajamine loodusfotode teemal mullu jaanuaris. „Minu fotod ongi tehtud teadustöö kõrvalt. Loodushuvi tekkides suutis Eedi Lelov mind niimoodi suunata, et leidsin loodusest enda jaoks peamise teemana linnud. Nüüd olengi asunud tegema koostööd elukutseliste linnuteadlastega.” Joosep on käinud mitmel pool linnujaamades teadlaseid välitöödel abistamas. Ta nimetab ornitoloog ja linnuökoloog Kalev Rattiste nime, samuti Pärnumaa Kabli linnujaamas toimetavaid teadlaseid. Joosep on osalenud vabatahtlikuna Pärnu lahe linnuloendustel, peamiselt koos Eedi Lelovi ja tema koolkonna inimestega. Lisaks iseseisvalt tehtud linnuvaatlused ja andmestiku kogumised.

aastast 2021 on ta EMÜ Loodusteaduste Kooli summa cum laude vilistlane

„Sellel kevadel osalesin ornitoloogiaühingu poolt korraldatud metskurvitsate mängulennu loendusel. Kuna metskurvits on jahilind, siis sellepärast loendust tehaksegi, et jahimehed saaksid teada nende arvukust ja selle põhjal looduskaitselist kava koostada: kui palju ja millal küttida. Ja kui palju meil neid Eestis üldse on. Sindi ümbrust oli seni vähe uuritud, nüüd sai täpsemaid andmeid sellegi piirkonna kohta,” jutustas Joosep ja lisas juurde, et aastast 2021 on ta EMÜ Loodusteaduste Kooli summa cum laude vilistlane.

Olgu lühidalt selgituseks öeldud, et Maaülikooli loodusteaduste kool tegutseb alates 2006. aastast eesmärgiga gümnaasiumiõpilasi täiendavalt harida ja nende silmaringi avardada. Kursusi korraldatakse ka põhikoolile. Kool suunab õppureid vaatlustele ja iseseisvale uurimistööle, püüdes õpetada loodust silmama ja märgatut salvestama. Õppetööd korraldavad bioloog, loodusajakirjanik ja lastekirjanik Juhani Püttsepp ning bioloog Eha Järv Maaülikoolist.

Joosep kinnitas, et kavatseb edaspidi tegeleda veelgi sügavamalt looduskaitse ja ornitoloogiaga, mille juurde kuulub kahtlematult looduse ning eriti lindude pildistamisega jätkamine.

Urmas Saard

Samal teemal:

Joosep Ailiste loodusfotod Sindi gümnaasiumis

Joosep Ailiste Eesti Looduses