TEEME ÄRA 2+2 TALGUPÄEVAKS ON KIRJA PANDUD ÜMMARGUSELT 1700 TALGUTEGU

Tarmo Tüür kõneleb Teeme Ära 2+2 talgupäeva avalöögi Pääsküla üritusel. Foto: www.teemeara.ee

Täna sai Tallinna Pääsküla elurikkas aias avalöögi 1. mail peetav üleriigiline Teeme Ära 2+2 talgupäev, kuhu on kirja pandud juba ligi 1700 talgutegu. Tänavuse perekeskse talgupäeva raames on muuhulgas rajamisel üle 700 liigirikka lilleniidu ja ehitamisel ligi 400 kompostikasti ja paarsada putukahotelli üle Eesti.

Kõiki oodatakse talgupäevaga liituma, et ohutult ja kehtivaid piiranguid järgides teha koos lähedastega vajalikke kevadtöid. Talgutegusid saab jätkuvalt üles märkida aadressile www.teemeara.ee.

Talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüüri sõnul on inimeste osalemise soov rõõmustavalt suur. „Praeguseks kirja pandud talgutegude rohkus näitab, et ühist tegutsemist üle-eestilise Teeme Ära talgupäeva raames juba väga oodati,“ lausus Tüür. „Eriti teeb heameelt see, kui palju liigirikkaid niidulillede lapikesi on tekkimas igasse Eestimaa nurka, sama muljetavaldav on ka ehitatavate kompostikastide arv ja suur putukahotellide meisterdamise õhin.“

Talgupäeva meeskonna üleskutsed seonduvad hoolimisega

Talgupäeval kutsutakse eestimaalasi koos lähedastega võtma ette neid kevadisi töid ja tegemisi, mis vajavad just nüüd ära tegemist. Talgupäeva meeskonna üleskutsed seonduvad hoolimisega – et hooliksime rohkem elukeskkonnast, toidust ja üksteisest. Tähelepanu all on looduskaitsega seotud tegevused, toidu raiskamise vähendamine, ohutu koostegutsemine ja vaimsed vitamiinid.

Igaühe looduskaitsega seotud tegevusi võib alustada kasvõi väikese kodumaiste lillede või maitsetaimede kasti paigutamisest rõdule, putukahotelli meisterdamisest, mõne niitmata lapikese jätmisest maja ümber, et seal saaksid õitseda niidutaimed ja neid tolmeldada putukad.

Putukahotelli meisterdamine Pääsküla elurikkas aias. Foto: www.teemeara.ee

Rohetiigri eestvõttel on fookuses ka toidu raiskamise vähendamine. Nõuandeid, kuidas anda uus elu meil kõigil igapäevaselt tekkivatele biojäätmetele ning kuidas õigesti kompostida, jagavad talguveebis asjatundjad. Kompostimise entusiast Anni Raie selgitab oma koduaia näitel kompostimise ABC-d. Lisaks saab Teeme Ära kodulehelt head nõu vaimsete vitamiinide kohta, mida ühiselt tegutsedes silmas pidada, et üksteist sel keerulisel ajal paremini märgata ja hoida. Teeme Ära meeskond usub, et ühine mõtestatud tegevus on üks parimaid võimalusi üksteise toetamiseks peredes ja kogukondades ning laiemalt kogu ühiskonnas.

Laupäeval toimuvat talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Aktiivsete Kodanike Fond, Sigrid Rausing Trust, Rohetiiger, MTÜ Peaasjad, Apotheka, Bauhof, LHV Noortepank, Vizeum, Tele2 jt.

KU päevatoimetaja