PÄRNUMAA PERED SAAVAD VÕÕRUSTADA IDA-VIRUMAA NOORI

Illustreeriv pilt kodulehelt Keeltesumin

Pärnu linnavalitsuse haridusosakond on koostööpartneriks mittetulundusühingule Meelte Kindlus, kes korraldab sel suvel Pärnumaal 36le Ida-Virumaa noorele eesti keele õpet.

Õpe toimub pereõppena, kus kümne päeva jooksul tutvustatakse 7-19aastastele vene emakeelega Ida-Viru noortele lähemalt eesti kultuuri ning pakutakse võimalusi keele praktiseerimiseks ja kontaktide loomiseks noortega, kelle kodune keel on eesti keel.

Keeleõppe projekti „Keeltesumin Pärnumaal“ toetab kultuuriministeerium Integratsiooni Sihtasutuse kaudu.

MTÜ Meelte Kindlus juhatuse liikme Gregor Mataloja sõnutsi on kõik Ida-Virumaa noortele mõeldud laagrikohad tänaseks täis ning nüüd otsib mittetulundusühing koostöös Pärnu linnavalitsuse haridusosakonnaga peresid, kes saaksid Ida-Viru noori vastu võtta.

„Me otsime eesti emakeelega suhtlemisalteid Pärnumaa peresid, kus on kasvamas vähemalt üks kooliealine laps. Praeguseks on meiega liitunud peresid Pärnu linnast, Raekülast, Tammistest, Sindist ning isegi Kihnust, aga kõikide laste jaoks veel vastuvõtvaid peresid pole, mistõttu kutsume teisigi Pärnu linna ja maakonna peresid meie keeleprojektiga ühinema,“ ütles Mataloja.

Kulud, mis vastuvõtval perel seoses pereõppega tekivad, katab projekti rahastaja.

Pereõppe keelelaagrid toimuvad:

I vahetus 13.-22. juuni
II vahetus 2.-11. juuli
III vahetus 16.-25. juuli
IV vahetus 30. juuli – 8. august

Igas tugiperes saab ühe laagrivahetuse jooksul olla üks Ida-Virumaa noor. Kui ka mõnes teises vahetuses on võõrustaja pere lapse või lastega samaealine Ida-Viru noor, võib tugipere soovi korral osaleda ka mitmes vahetuses.

Pereõppes osalevatele noortele toimuvad mitmed ühisüritused: Pärnu Maarja-Magdaleena gildimajas valmistavad ja degusteerivad noored eestipärast toitu, Pärnu rannas korraldatakse neile vastavalt vanusele ja huvidele sportlikke tegevusi ning lõpuüritus toimub Teispere talus. Nende tegevuste-ettevõtmiste käigus õpitakse tundma eesti kultuuri, praktiseeritakse eesti keeles suhtlemist ning saadakse muuhulgas rohkem tuttavaks Pärnu linna ja maakonnaga.

Päevad, mil ühisüritust ei toimu, veedavad noored pere seltsis nende tavapärase elu rütmis.

Pereõppe projekti kohta saab rohkem infot kodulehelt keeltesumin.ee.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap