LASTEFOND ABISTAB RAVITOIDUSEGUDE JA ERITOIDUGA

Lastefond toetas möödunud aastal ligi 29 500 euroga 36 ravitoitu vajavat raskelt haiget last, aastaga lisandus 14 abivajajat.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond aitas juba kümnendat aastat järjest soetada raskelt haigetele lastele vajalikke spetsiaalseid ravitoidusegusid, mida Eesti Haigekassa ei hüvita või mille igakuised omaosaluskulud käivad peredele üle jõu.

„Meie kõrval elab terve hulk lapsi, kes oma tervislikust seisundist tulenevalt ei saa kas täielikult või osaliselt tavatoitu süüa. Nende laste toidulaual on olulisel kohal ravitoit, mis tagab lastele vajalikud toitained ning vitamiinid, et olla normaalses kehakaalus ning koguda jõudu haigusega toimetulekuks. Kuna ravitoit on tavalisest toidust kallim, võivad üksnes ravitoidule tehtavad kulutused ühes peres küündida mitmesaja euroni kuus, samas on ka 100 euro suurune omaosalustasu haiget last kasvatavale perele suur lisaväljaminek. Nendele peredele on väga oluline, et Lastefond oma heade annetajate toel appi tuleb,“ selgitas Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves.

Suurima ehk 25 000 euro suuruse annetuse tegi kodumaine toidutootja Salvest, kes kogus iga Põnni lastetoidu toote müügilt ühe sendi haigete laste ravitoidusegude ostuks.

“Pikaaegne koostöö kodumaise toidutootja Salvestiga on andnud meile kindluse, et saame ravitoitu vajavaid lapsi aidata ka praegusel raskel ajal. Oleme Salvestile ja Põnni tarbijatele pikaajalise koostöö eest äärmiselt tänulikud! Kuigi juba paar aastat tasub haigekassa 50 protsendi ulatuses ravitoidu maksumuse nendele lastele, kellele manustatakse toitu gastrostoomiga ehk kõhule tehtud avause ning makku suunatud väikese sondi kaudu, siis ravitoitu suu kaudu tarbivad väikeste patsientide pered peavad vajalikku toidusegu endiselt ilma igasuguse soodustuseta ostma. Nii seisavad need pered silmitsi igakuiste mitmesaja euro suuruste lisakulutustega ning Lastefondil on siiras heameel neile sel niigi keerulisel ajaperioodil abiks olla,“ sõnas Ilves.

jätkavad ka sel aastal raskelt haigete laste ja nende perede toetamist, kellele Eesti Haigekassa soodustus ei laiene ning kellele kallihinnalise ravitoidu omaosaluse tasumine pole jõukohane

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond üheskoos Salvestiga jätkavad ka sel aastal raskelt haigete laste ja nende perede toetamist, kellele Eesti Haigekassa soodustus ei laiene ning kellele kallihinnalise ravitoidu omaosaluse tasumine pole jõukohane.

Salvesti turundus- ja tootearendusjuhi Kristel Vilipuu sõnul on koostöö Lastefondiga ettevõtte meeskonnale väga südamelähedane olnud. „Põnni sarja arendamisel on alati olnud eesmärgiks toetada võimalikult mitmekülgselt iga lapse arengut. Kahjuks on Eestis aga ka neid raskelt haigeid lapsi, kelle elud sõltuvad täisväärtuslike puu- ja juurviljaroogade asemel hoopis kallitest ravitoidusegudest. Neid lapsi aidates saamegi toetada iga last – just nii nagu on olnud meie eesmärk päris Põnni loomise algusaegadest,“ sõnas Vilipuu.

Kodumaine toidutootja on Lastefondiga sõlminud mitmeaastase koostöölepingu, andes sel viisil kindlustunde mitmekümnele perele.

Arvestuslikult kulub 2021. aastal ravitoidusegude ning eritoidu rahastamiseks kokku umbes 30 000 eurot, mille aitab taas suuresti katta just Salvest.

KU päevatoimetaja