HEAD NAISTEPÄEVA, ARMSAD KÜLA UUDISEID LUGEVAD NAISED!

Naistepäeva tulbid. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eile Sindi Kase aiandist sületäit tumepunaseid tulpe ostes olin mõttes ettevalmistamata ega pööranud lillede ja nende värvide tähendusele tähelepanu. Lahke müüjanna pakkumise peale noogutasin rahulolevalt pead ja alles koju jõudes tekkis huvi mälu värskendada.

Kõike teadva ilmavõrgu tarkuste salvest loen, et tulp asuvat lõikelilledest roosi järel eelistustelt kohe järgmisel kohal. Peamiselt kultiveeritakse tulpe küll Hollandis, aga ka Kase aiand on Sindi kogukonna varustamisel juba aastaid väga edukalt tegutsenud.

Üldiselt peetakse tulbi puhul silmas armastust ja tunnustust, aga tähenduslikult võivad nad väljenduda ka vägagi maniakaalselt. Mida tumedam värvus, seda vägivaldsemaks muutuvat tunded. Seevastu valge tulp vihjavat lille vastuvõtjale, et too polevatki erilisteks tunneteks suuteline. Must tulp pidavat tähistama leegitsevat kirge ja muidugi seostub ka punane kire ning armastusega. Punased lilled tähistavad armastust, väge, tuld ja verd. Punane lill kutsub esile ilmse armastusavalduse, milles peitub raputav sõnum intensiivsetest tunnetest ja romantilisest kõuest. Punased lilled tähendavad julgust, austust, imetlust, loomulikult soovi ja iha.

Sarnaselt Helianthus‘ega pööravad tulbidki oma õied päikese suunas, püüdes leida sobivamat valguse asendit. Seepärast omistatakse tulbile püüdluste, arengu, kohanemise, võimaluste tunnust, mis sümboliseerib järjekindlust ja taassündi – tärkavad nad ju igal aastal uuesti oma mugulatest.

Tulp evib endast elegantsust, kandes samal ajal ka sõpruse, armastuse, tänulikkuse ja tunnustuse sõnumit. Tulpi valides lähed alati kindlapeale ka siis kui peas valitseb segadus millist lille võtta või jätta. Nad ei ole ülevoolavalt romantilised, ülemäära suured või väikesed – vaid lihtsalt kõikjal sobivad. Vaasis kaua kestvad.

KU päevatoimetaja