RAAMLEPING COVID-19 VAKTSIINIDE LAIALI VEDAMISEKS

COVID-19 vaktsiin. Foto: Terviseamet

Terviseamet sõlmis raamlepingu kahe suurima ravimihulgimüüjaga – Magnum Logistics OÜ ja Tamro Eesti OÜ-ga, et tagada kõigi Eestisse saabuvate COVID-19 vaktsiinide võimalikult kiire tervishoiuteenuste osutajateni jõudmine.

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno sõnul saab Terviseamet edaspidi vaktsiinikoguste kiirel suurenemisel kasutada kogenud suurfirmade abi COVID-19 vaktsiinide ja vaktsiinitarvikute ladustamisel, komplekteerimisel ja transportimisel. „Arvestades, et järgnevatel kuudel on oodata uute ravimfirmade järjest kasvavaid vaktsiinitarneid, tagab see võimalikult sujuva vaktsineerimisprotsessi“

Proviisor ja Magnumi juhatuse liige Mari Krass ütles, et Eesti jaoks on ülioluline saabuvate vaktsiinipartiide jõudmine kiiresti kõigi inimesteni. „Kiire vaktsineerimine koroonaviiruse vastu on ainus viis naasta riigina normaalse elukorralduse juurde,” lausus Krass.

Tamro Eesti tegevjuht Tanel Kuusmanni sõnul on Tamro ülesanne ja vastutus tagada kõigi vajalike ravimite ja muude tervisetoodete kättesaadavus Eesti elanikele.

Samas keelab maailma juhtivamaid inimõiguste kaitsel seisev Euroopa Nõukogu liikmesriikidel Covid-19 viiruse vastu vaktsineerimise kohustuslikuks muutmist ja vaktsineerimispõhist ahistamist

Praegu käib riskirühma inimeste vaktsineerimine perearstikeskustes ja veebruaris algab ka kõrgemas nakkusriskis olevate eesliinitöötajate vaktsineerimisega sotsiaal-, haridus- ja siseturvalisuse valdkonnas. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses vaktsiini võimaldatakse vaktsineerimist COVID-19 vastu kõigile Eesti inimestele.

Euroopa Liidu ühises vaktsiiniportfellis on kokku kaheksa vaktsiinitootja (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac, Sanofi, Novavax, Valneva) vaktsiinid. Eesti on seni ühinenud EL COVID-19 vaktsiini ühishankes viie eelostulepinguga: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac ning langetanud põhimõttelise otsuse ühineda ka vaktsiinitootjate Novavax ja Valneva lepingutega. Eestil on võimalik kokku soetada 4 558 810 doosi vaktsiini 2 429 405 inimese jaoks.

Samas keelab maailma juhtivamaid inimõiguste kaitsel seisev Euroopa Nõukogu (toimetaja märkus: mitte segamini ajada Euroopa Liidu Nõukoguga) oma 27. jaanuari otsusega liikmesriikidel Covid-19 viiruse vastu vaktsineerimise kohustuslikuks muutmist ja vaktsineerimispõhist ahistamist. Lähemalt saab lugeda siit.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap