TÜRI VALD TOETAB KODU SOETAJAID

Illustreeriv pilt valmivast eramust. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann kinnitab, et kodu soetamise toetus on Türi valda toonud 103 uut elanikku ja toetanud lisaks 35 vallakodaniku unistust rajada oma kodu just sellesse Eestimaa paika.

Türi vallavolikogu otsustas 29. detsembri istungil, et kodu soetamise toetuse andmisega jätkatakse ka käesoleva aasta algusest alates. Seni on kodu soetamise toetuse abil juurde tulnud kokku 103 uut elanikku – neist 66 täiskasvanud ja 37 last. Lisaks on Türi valla noortest tervelt 35 noort koos 14 lapsega otsustanud toetuse abil oma esimese kodu just siia rajada. Toetuse summa on kogukuluna suur kuid iga maksumaksja toob valla eelarvesse igal aastal arvestuslikult umbes 1800 eurot – kokku igal aastal siis ligi 120 000 eurot.

Vallavanema sõnul ei olegi toetuse andmise peamiseks eesmärgiks teenida maksutulu, vaid suurendada elanike arvu, lasteaedades ja koolides laste hulka ja säilitada piisavalt elanikke, kes on vajalikud avalike teenuste pakkumiseks ja teenuste kvaliteedi tagamiseks. Lisaks toob iga lisanduv tööealine inimene ka kaudselt tulu: osaledes piirkonna ettevõtmistes, tarbides kohalikke teenuseid, pakkudes oma tööjõudu ettevõtjale või tugevdades kohapealsete spetsialistide valikut.

„Kasutades meetmeid, mis aitavad Türi valda tuua elama uusi elanikke, on otstarbekas laiendada toetuse saajate ringi ka uuselamu rajajatele, kes täna on ebavõrdses seisus juba olemasoleva hoone ostjate ning selle rekonstrueerijate ning renoveerijatega,” selgitab Siemann. Seega on nüüd võimalik toetust taotleda ka noortel, kes ehitavad endale kodu. Toetust saab taotleda ühe kuu jooksul pärast ehitisele kasutusloa saamist. See annab kindluse, et maja on valminud ning elanikud asuvad tõepoolest Türi valda elama, varasem taotlemine võiks lõppeda olukorraga, kus taotleja ei suuda erinevatel põhjustel ehitust lõpuni viia ning seega ei oleks tal ka võimalik määruse nõudeid ega toetuse eesmärki täita.

Toetust antakse kuni 20% soetatava eluaseme hinnast kuid maksimaalselt 8000 eurot ka edaspidi. Toetuse määramise aluseks võetakse kinnisvara hindamise tulemusena väljendatud vara hind ning tehingud peavad olema tõendatavad. Näiteks ei ole lubatud sularaha kasutamine tehingutes, milleks kasutatakse ka Türi valla kodu soetamise toetust.

Kodutoetuse andmine tõi oluliselt suurema huvi Türi valla kodutoetuse võimaluse kasutamiseks, kui seda algselt osati ennustada.

Türi valla 2021. aasta eelarve eelnõus on hetkel plaanitud kodu soetamise toetusele kulutada 145 000 eurot.

KU päevatoimetaja