EESTI ESIMENE UISUKROSSI VÄLJAK VILJANDISSE

Viljandi MTÜ Fellin Fuuriad pumptrack’i jää tegemisel kaasa löömas. Foto: Fuuriad OÜ

Viljandi linnavalitsuse 7. jaanuari erakorralisel istungil otsustati lubada vabatahtlikel uisukrossi huvilistel luua Viljandi lastepargi trikirajale uisukrossi väljak, mille sarnast pole Eestis varem htud.

Viljandi hokiklubi Fuuriad naiskonna mängija Kristi Seppa sõnul on vabatahtlikel plaan katta Viljandi pumptrack jääga. „Võtsin ühendust pumptrack’i ehitaja Henri Kalmiga, kes ütles, et jää trikirada ei lõhu ega ohusta,” ütles Seppa ja lisas, et raja valmimisel kutsutakse seda testima Eesti parim uisukrossi sõitja Mark Taru.

Uisukrossi väljaku loomist pooldas ka linnavalitsus. „Viljandi linnal on hea meel, et meil on nii aktiivseid inimesi, kes tulevad meie juurde oma huvitavate ettepanekutega,” ütles linnapea Madis Timpson, „Uisukrossi väljak pakub kindlasti palju põnevust ning mitmekesistab talispordi võimalusi Viljandis. Korraldasime erakorralise istungi, et võimalikult kiiresti reageerida tulnud soovile, kuna ilmajaam lubab miinuskraade ja pole mõtet aega kaotada.” Ta lisas, et hetkel on võimalik talispordiga tegeleda Lumepargis, Jäähallis ja loodetavasti varsti ka Viljandi järvel.

Uisukrossi väljakul saavad käia nii need, kes treenivad võistlusteks kui ka kõik huvilised, kellel on varustus olemas. Väljaku loomiseks said vabatahtlikud nõu pumtrack’i ehitajalt Hanri Kalmilt. Jää tegemine jagati omavahel ära ja töödega taheti alustada juba neljapäeva õhtul. Nii ruttu siiski ei läinud. Seppa ütles, et kõigepealt tuli saada linnavalitsuselt luba. „Nad tegutsesid väga kiiresti. Linnavalitsuse toetavast otsusest kuulsin esmalt ajakirjaniku vahendusel.”

Jääga katmiseks läks reede õhtul ja tööd tehti öiste tundideni. „Esimene päev möödus edukalt, saime mitu kihti õhukest jääd peale. Fuuriad, VLND hokikool ja teised vabatahtlikud olid väga tublid,” kiitis Kristi Seppa. „Palju tööd on veel ees, pritsida saab ainult õhukese kihina, vesi voolata ei tohi. Kogu protsess võtab palju aega ja hetkel ei oska öelda, millal täpselt rada valmis saab.”

Eesti suurim pumptrack avati Viljandi lastepargis 2019. aasta oktoobris. Rada valmis tänu kohalikule kogukonnale. Ehitusse panustas lisaks linnale 45 kohalikku ettevõtjat ja inimest.

Pumptrack on kurvidest ja lainetest koosnev spetsiifilne rada, mille abil on võimalik pumbata kiirust. Kehamassi õigel liigutamisel tekib järjest suurenev hoog.

Urmas Saard