PAUL KERESE SÜNNIAASTAPÄEVAL KUTSUTAKSE KÕIKI MALETAMA

Paul Kerese büst omaaegse Pärnu Poeglaste gümnaasiumi ees. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tähistamaks Eesti kõigi aegade kuulsama maletaja Paul Kerese (1916-1975) 105. sünniaastapäeva kutsub Eesti Rahva Muuseum koostöös Eesti Maleliiduga 7. jaanuaril kõiki naabriga malet mängima.

Idee naabriga malet mängima algatas agronoom, ajakirjanik ja maleedendaja Heino Laiapea. Mõte on selles, et leida Paul Kerese sünniaastapäeval üks malehuviline, mängida partii ja jäädvustada see fotole.

Fotosid ERMi pildiaita saab saata 1. aprillini. Heino Laiapea soovitab aga eelnevalt üle vaadata neile pildiaidas seatud parameetrid ja üleslaadimise tingimused. Žürii valib aprillikuu jooksul nende seast välja parimad ja erilisemad ajahetked ning nende tunnustamiseks on Eesti Maleliit, ERM, EOK, kultuuriministeerium, haridus- ja teadusministeerium välja pannud auhinnad.

Eesti Rahva Muuseum palus üldrahvalikku malemängimist jäädvustada ka 2016. aastal Paul Kerese 100. sünniaastapäeval. Siis laekus pildiaita 184 fotot.

On ju noor Paul Keres pärnakas, kelle maletalendist räägib kogu tsiviliseeritud maailm

Esimese eestlasest malesuurmeistri ja maailma kõigi aegade ühe tugevama maletaja Paul Kerese üle tunneb uhkust kogu Eesti, küllap aga iseäranis tema sünnilinn Narva ja noorusaastate linn Pärnu. Keresest kui nimekast Pärnakast kirjutati juba Teise Maailmasõja eelses Eesti Vabariigis. „Paul Kerese järjekordne edu teeb headmeelt igale rahwuslikult mõtlewale eestlasele, kuid veel enam Pärnu kodanikele. On ju noor Paul Keres pärnakas, kelle maletalendist räägib kogu tsiviliseeritud maailm”, kirjutatakse 1937. aasta 10. aprilli ajalehes Pärnu Uus Eesti.

Maksu- ja tolliameti peakontori Ida-Virumaa korruse nõupidamistesaali ukse kõrval Paul Kerese nimi. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Paul Keresele on püstitatud monumendid nii Pärnus kui Narvas, Eesti rahvale on malegeenius meelde jäänud ka viiekrooniselt rahatähelt, mille kujundas Vladimir Taiger. Kupüüri esiküljel on kujutatud Eesti maletaja, rahvusvahelise suurmeistri ja maleteoreetiku Paul Kerese büsti. Tagaküljel on vaade Narva Hermanni ordulinnusele, Narva jõele ja Jaanilinna kindlusele.

Paul Kerese mälestust on väärtustatud ka Eesti väiksemates linnades. Tema sajandal sünniaastapäeval peeti 2016. aastal Jõgeva keskväljakul tänavamale turniiri, kus vastaseks olid toonased Jõgeva linnapea Aare Olgo ja Jõgeva vallavolikogu esimees Tiit Lääne

Jaan Lukas

Samal teemal:

Paul Kerese aasta pole veel lõppenud

Pärnakad süütasid Paul Kerese mälestuseks 64 küünalt