Paul Kerese aasta pole veel lõppenud

Tagasivaade lõppema hakkava Paul Kerese aasta tegemistele Pärnumaal ja eelteavitavalt peatselt algavast rahvusvahelise maleliidu FIDE (Fédération internationale des échecs) Balti tsooniturniirist.

Monument Paul Keresele Pärnus Foto Urmas Saard
Monument Paul Keresele Pärnus. Foto: Urmas Saard

Paul Keres on mänginud kümne maailmameistriga ja neist üheksat võitnud. Üksnes Anatoli Karpoviga jäi seis kahel juhul viigiliseks. Võidetute nimed on José Raúl Capablanca, Aleksander Aljohhin, Max Euwe, Mihhail Botvinnik, Vassili Smõslov, Mihhail Tal, Tigran Petrosjan, Boriss Spaski, Bobby Fischer.

Maailmameistrid on Kerest nimetanud geeniuseks ja nende seast esimeseks, kellel ei lastud võita maailmameistri tiitlit. Boriss Spaski on vastanud sagedastele ütlemistele nagu jäänuks Keres „alatiseks teiseks“ või „igavesti teiseks“, et see väide on vale. „Ei olnud ta eales mingi „teine“! Ta oli väärikatest väärikam, kusjuures mitte ainult malelises mõõtmes. Ta oli imetlusväärne inimene!“

Eestimaa on valinud Kerese 20. sajandi sportlaseks ja FIDE nimetas käesoleva aasta Paul Kerese aastaks. Säärast au pole seni pälvinud mitte ükski teine eestlane. Pärnumaal on Kerese mälestust tähistatud mitmete sisukate sündmustega ja loetelu pole veel lõppenud.

Aasta algas 7. jaanuaril Pärnu Kuninga tänava koolimaja juurde püstitatud Kerese büsti ette lillede asetamise ja küünalde süütamisega. Omaaegses Pärnu poeglaste gümnaasiumis õppinud Kerest mälestati tema sajandal sünniaastapäeval.

11. veebruaril toimunud Pärnumaa 21. spordiajaloopäev pühendati tervenesti Kerese mälestusele.

14. aprillil peeti Paikuse spordihallis rahvusvahelise suurmeistri Kaido Külaotsa malesimultaan.

18. juunil korraldati Pärnu keskraamatukogus Kerese sünniaastapäevale pühendatud maleturniir, mille võitis Eesti noorim malemeister Ottomar Ladva. Kuid septembris kinnitas FIDE kongress Ladvale juba rahvusvahelise suurmeistri nimetuse.

[pullquote]Kerese aasta toob Pärnusse ka 7.-13. detsembril toimuva FIDE president Kirsan Iljumzhinovi karikale mängitava Balti tsooniturniiri. Mängitakse Estonia Resort Hotel & Spa konverentsisaalis.[/pullquote]Kirsiks tordil võib malesõprade hinnangul nimetada 30. juulil taas Paikusel toimunud 104 osavõtjaga esinduslikku rahaliste auhindadega kiirmale turniiri, mille korraldas maleselts Caissa. Turniir pühendati Paikuse valla ja Pärnumaa spordiliidu 25. juubeli tähistamiseks ning muidugi Kerese suurkuju mälestuseks. Võistluste orgkomitee eesotsas Paikuse põhikooli direktori Aare Külaotsaga suutis välja panna lisaks üldvõitja karikale veel karikad ja arvestatavalt suured rahalised auhinnad parimale naisele, noorele, veteranile ning Paikuse valla ja Pärnumaa parimale maletajale. Võistluste kestel ilmestas saali Paikuse valla spordiajaloolase Heldor Kääratsi maleteemaline fotonäitus Keresest ja sama valla suurmeistri Kaido Külaotsa eduloost.

Turniiri võitjakarika ja 500 eurot viis Lätimaale rahvusvaheline suurmeister Arturs Neiksans, kes võttis kaheksast võimalikust punktist 7,5. Talle järgnesid rahvusvahelised suurmeistrid Jaan Ehlvest ja Kaido Külaots. Kaido Külaotsa isa ja võistluste peakorraldaja Aare Külaots lõpetas 32. kohaga.

Kerese aasta toob Pärnusse ka 7.-13. detsembril toimuva FIDE president Kirsan Iljumzhinovi karikale mängitava Balti tsooniturniiri. Mängitakse Estonia Resort Hotel & Spa konverentsisaalis. Kokku korraldatakse kolm turniiri. Lisaks Pärnule peetakse järgmisel aastal kohtumised veel Leedus ja Lätis. Kolme turniiri võitja pääseb maailma karikaturniirile, mis toimub 2017. aasta septembris Georgias.

Urmas Saard

Samal teemal:

Paul Kerese büst omaaegse Pärnu Poeglaste Gümnaasiumi ees Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnakad süütasid Paul Kerese mälestuseks 64 küünalt