KUUS UUSAASTALUBADUST, MILLEGA TEED HEAD ENDALE JA TEISTELE

Jalutuskäiguga koerale oma aja ja tähelepanu kinkimine on tõhus stressimaandaja nii neljajalgsele sõbrale kui ka tema saatjale. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kui lubad olla 2021. aastast parem inimene, siis tee seda seekord nii, et muudad ka teiste elu paremaks. Reastasime praktilised uue aasta lubadused, mis ei nõua suurt rahalist panust, küll aga pakuvad kuhjaga häid emotsioone või toetavad isiklikku arengut.

Kui mitu korda oled lubanud, et alustad uuest aastast uue hobiga, loobud suitsetamisest, võtad rahaasjad kontrolli alla, toitud tervislikumalt, teed rohkem trenni, hakkad uut võõrkeelt õppima või loed läbi vähemalt 12 raamatut?

Kuna psühholoogide kinnitusel murrab enamik inimestest niikuinii oma lubadusi jaanuari esimese kahe nädalaga, siis soovitame seekord mitte lubada asju, mis niikuinii ei juhtu.

Panime hoopis kokku kuus nutikat uue aasta lubadust, millega teed head oma aega ja oskusi panustades.

Käi loomade varjupaigas koeri jalutamas

Õues liikumine on igas olukorras tervislik tegevus. See, kui kingid varjupaigakoerale jalutuskäiguga oma aega ja tähelepanu, on tõhus stressimaandaja nii neljajalgsele sõbrale kui ka tema saatjale.

Varjupaikade MTÜ kodulehelt leiad mugavalt kontaktid külastuse kokkuleppimiseks. Kui sul on kodus ja aias rohkem ruumi, on alati võimalus pakkuda omanikuta loomale ajutist hoiukodu või päriskodu.

Mine väikese koormusega kooli õpetajaks

Oled mõelnud, et võiks oma tööalaseid teadmisi noortega jagada? Astuda klassi ette ja õpetada tuleviku tegijaid?

Edumus kutsub töötavaid spetsialiste panustama väikese koormusega haridusse, õpetades ühe aasta ühes koolis ühele klassile ühte ainet. Tagasi Kooli programmiga saad alustada juba ühest külalistunnist.

Pane end kirja vabatahtlikuks kohalikku toidupanka

Vabatahtlikud on aastaringselt oodatud liituma toidupanga meeskonnaga. Kuna koroonapandeemia on kahekordistanud toidupanga abivajajate arvu, napib regiooniti ka abikäsi.

Vabatahtlike abiga jõuab toit kaubandusest toidupanka, saab hoole ja hoolitsusega sorteeritud, ladustatud, komplekteeritud ja laiali jagatud.

Paku tuge üksi elavatele eakatele

Kui niisamagi on Eestimaa kaugemates nurkades palju vanemaealisi, kelleni linnas elavad lähedased ei jõua, siis koroonakriisi ajal on olukord eriti nukker. Helpificu tugikeskkonna kaudu saad eakatele kontaktivabalt pakkuda abi toidukaupade, majapidamistarvete ja ravimite kojutoomisel või muudes igapäevatoimingutes.

Tänuväärne mõte on ka end üksi tundvatele inimestele telefonitsi seltsi pakkumine. Kui su enda suhtlusringkonnas keegi otseselt vestluspartnerit ei vaja, siis saad vabatahtlikuna kaasa lüüa Abitaja tegemistes.

Anna vanad asjad taaskasutusse

Vana aasta lõpp on hea aeg, mil sorteerida kodust või kontorist välja vanu asju. Uuskasutuskeskusse saad annetada esemeid, mis on muutunud üleliigseks, kuid mis on jätkuvalt kasutuskõlblikud, puhtad ja terved.

Ka katkistele, kaubandusliku välimuseta või väärtuseta asjadele võid leida kodu Facebookis “Prügi aardeks taaskasutus” nimeliste gruppide kaudu. Grupi liikmed kasutavad jääke näiteks käsitööks ja meisterdamiseks.

Toeta kohalikke väikeettevõtjaid

Kuigi koroonaviiruse leviku tõkestamiseks on toitlustusasutused klientidele suletud, siis toidu kaasaostmisega saab neid siiski toetada. Miks mitte teha maale sõites sisseostud suure supermarketi asemel toredas pisikeses külapoes või haarata jalutuskäigul kohalikust kohvikust värskeid saiakesi? Samamoodi saab talukaubad tellida otse väiketootjalt.


Ei suuda otsustada, milline tegevus sind enim kõnetab? Kasuta veebigeneraatorit ja saad endale toreda ning vastutustundliku uusaastalubaduse idee: http://generaator.edumus.org

Anna-Liisa Villmann

kommunikatsioonikoordinaator