AJAPAIK JA VIKIPEEDIA TAHAVAD VIIA REFOTOGRAAFIA MASSIDESSE

Refotograafia ehk ülepildistamine kujutab endast fotode tegemise meetodit, kus üht objekti pildistatakse erinevatel ajahetkedel, luues “enne ja nüüd” võrdluse.

Tänavu sügisel toimus Vikipeedia ja Ajapaiga koostöös refotograafia kampaania, mille eesmärk oli luua ülepildistusi kultuurimälestistest ning tekitada mälestiste muutumist näitavad fotopaarid. Nüüd kuulutati välja kampaania parimad.

Eelneval kahel aastal on Ajapaik teinud koostööd Soome vikipedistidega, kus ülemaailmsele kultuuripärandile pühendatud vikifotokonkursi Wiki Loves Monuments raames oli eraldi alamkategooria refotode jaoks. Sel aastal toodi koostöös eestikeelse Vikipeediaga ülepildistamise kampaaniasse uusi kasutajaid ning sügise jooksul laeti Ajapaika üle 1800 ülepildistuse.

Kõige rohkem refotosid lisas kampaania vältel Ajapaika Peeter Arro, kes on pikaajalise kasutajana 2020. aasta lõpuks lisanud juba 3300 ülepildistust. Kogenud Ajapaikajatest järgnes Tauno Rahnu, kelle tehtud fotode üldarv on pea 7000. Samas meelitas kampaania ligi ka uusi inimesi – uutest refotograafidest tõstame esile initsiaalide M K taha varjuvat refotograafi, Lea Pihlakut ja Tiina Kangrot.

Kampaanias osalenud Tiina Kango kirjeldas seda enda jaoks põneva ajaviitena. Ajapaiga eestvedaja Vahur Puik kinnitab aga, et eesmärgiks ongi ühendada huvitav ja avastuslik ajaveetmisvõimalus laiemalt kultuuripärandile kasuliku ühisloometööga.

MTÜ Wikimedia Eesti on Vikipeedia ja sõsarprojektide arengut toetav mittetulundusühing, mis on muuhulgas pikalt tegelenud kultuurimälestistest piltide kogumisega. Nii korraldati siingi aastatel 2011 kuni 2015 fotovõistlust Wiki Loves Monuments, millega koguti ligi 10 tuhat fotot Eesti kultuuripärandist.

MTÜ Eesti Fotopärand on Ajapaika hallanud ja arendanud juba 2011. aastast. Kuigi kümnekonna aastaga on kasutajad lisanud peaaegu 20000 ülepildistust, teavad sellest võimalusest veel pigem vähesed ning kampaania koostöös Vikipeediaga sai ette võetud just ülepildistamise tutvustamiseks rohkematele inimestele. Samuti on plaanis, et refotod jõuaksid edaspidi Wikimedia Commonsi meediateeki.

Ülepildistuste kogumine aga jätkub. Just nagu Vikipeediat kasvab igapäevaselt, jätkab tegutsemist ka Ajapaik, kus fotode lisamise võimalus on kogu aeg olemas. Eriti mugav on seda teha Ajapaiga spetsiaalse mobiilirakenduse abil.

Kampaanialeht: https://et.wikipedia.org/wiki/Vikipeedia:Wiki_Loves_Rephotography

Ajapaiga album: https://ajapaik.ee/?album=13337&order1=time&order2=added&page=1

Vahur Puik, MTÜ Eesti Fotopärand juhatuse liige

Ivo Kruusamägi, Wikimedia Eesti projektijuht